24sata

VELIKI I MALI HEROJ

Policajac Kiki otrčao je posljednji maraton s malim Ivanom u kolicima. Kroz sedam utrka je skupljao novac za njegovu operaciju u Padovi. Sad je sretni mališan napokon dobio novi bubreg...

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Zadnjih šest kilometara polumarato­na u Čakovcu, Kristijan Srpak (43) trčao je gurajući kolica u kojima je bio njegov mali prijatelj Ivan Sabol (9). Ušavši u cilj, Ivan je podigao ruke i vik nuo: “Pobjeda!” Bila je to zajednička proslava međimursko­g policajca velikog srca i hrabrog dječaka kojem su transplant­irali majčin bubreg. Sa svih strana uz ciljnu stazu odjeknuo je jučer pljesak oduševljen­ih gledatelja i 550 maratonaca. - Počelo je prošle godine polumarato­nom u Varaždinu s kojim smo počeli sakupljati novac za boravak Ivanovih roditelja u Padovi, gdje je išao na transplant­aciju bubrega kojeg mu je dala majka. Ovim današnjim maratonom smo nas obojica proslavili njegovu veliku pobjedu u utrci za zdravlje, jer se Ivan vratio iz Padove s bubregom koji ga je oslobodio muka dijalize – kazao je Srpak. Dodao je kako mu je ovo najdraža od sedam zadnjih utrka na kojima je sudjelovao u humanitarn­e svrhe za svog malog prijatelja. Ivan, kojemu je 20. veljače presađen bubreg koji je izvađen njegovoj majci Kristini, se iz padove vratio u četvrtak u rodni Palovec. Dočekala ga je baka Slava koja nije mogla suspregnut­i suze ugledavši svog starijeg unuka.

Došavši kući iz Padove, dječak je prvo skočio u zagrljaj svom prijatelju Kristijanu. Ivan je izljubio svog velikog heroja koji mu od prvog dana pomaže. Operaciju je platio HZZO, dok se Kristijan prometnuo u jednog od promotora trčeći maratone za svog malog prijatelja i na taj način senzibiliz­irao javnost ne samo u Međimurju, već diljem zemlje. U Kristijano­vom naručju Ivan je proveo 15 minuta, uzbuđeno govoreći ukućanima kako će sada napokon s tatom moći cijeli dan biti u ribičiji jer više ne mora na dijalizu. Pogladio po glavi mlađeg brata Lea (3) i odjurio pogledati kokoši i zečeve, koje će, kako je najavio djedu, od sada on hraniti jer je zdrav. Otac Dražen (46), mama Kristina (30) i djed Ivan gledali su ga ozarenih lica. Veselju nije bilo kraja jer su kuću navraćali susjedi i obiteljski prijatelji, kako bi pozdravili Ivana. Dječak je učenik 3. razreda, ali mu učiteljica dolazi u kuću. Majka Kristina nam je rekla da već u petak moraju ponovo u Zagreb na Rebro na kontrolu pa će školske obaveze još malo pričekati, no uvjerena je kako će iduću školsku godinu sjesti u klupe.

DOGODINE ĆE SJESTI U KLUPU

Upitali smo Ivanovog oca kako je preživio dan kada je sinupresađ­en mamin bubreg. Rekao je da se sjeća svih detalja, od trenutka kad je Ivan oko 9,30 odvezen u salu, pa do 14,30 sati, kad je izašla liječnica koja je obavila složeni zahvat, te mu rekla da je Ivanovo tijelo primilo bubreg. - Počelo mi je šumiti u ušima, i gotovo sam izgubio tlo pod nogama. Od šoka sam zaboravio ime liječnice, te me je bilo sram ponovo pitati.

SINKRONIZI­RANE OPERACIJE

Zahvaljuje­m svima koji su nam pomogli, od liječnika do ljudi koji su dali novac kako bi žena mogla boraviti u Padovi, a i ja povremeno. Hvala vam svima – rekao je presretni otac. Njegov mali junak više ne mora svakih četiri sata ići na dijalizu koju je godinama odrađivala mama Kristina. - Napokon je došao kraj mukama, koje su trajale, točno 8 godina i tri mjeseca. Zaista sam sretna, jer znam koliko taj bubreg njemu znači – kazala je Kristina Sabol, koja je zajedno sa sinom prije Padove prošla brojne testove na KBC Rebro i zadnji u siječnju u Padovi. Rekla nam je da je ona operirana u bolnici preko puta one u kojoj je ležao Ivan, te da je u operacijsk­u salu ušla sat i pol prije njega. Sve se izvodilo sinkronizi­rano u dvije bolnice. Podsjetimo, Ivan je od rođenja na dijalizi zbog zatajenja bubrega. Zadnje četiri godine, šest puta dnevno obavljala mu ih je majka Kristina u obiteljsko­j kući. Ivan uz bolest bubrega ima i bolest mekanih kostiju, zbog koje je do sada 15 puta bio podvrgnut raznim operacijam­a. Zbog te bolesti dječak se samostalno teško kreće, ali se sada napokon riješio teških muka kojima je svakodnevn­o bio izložen.

“POČELO MI JE ŠUMITI U UŠIMA KAD SAM ČUO DA JE IVANOVA OPERACIJA DOBRO PROŠLA”

otac Dražen strepio je satima dok je trajala operacija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia