24sata

PERILICA Z UZ OCAT I S

UVIJEK ČISTA Svaki dan pokupite ostatke hrane, jednom tjedno očistite filtar, a svaki mjesec prebrišite perilicu octom

-

Voda i ostaci sapuna na dnu ili po rubovima perilice, ostaci hrane koji se sakupljaju u filtru, ali i bakterije koje se razviju zbog truljenja hrane i nasele po vlažnim kutovima ili gumi kojom su zabrtvljen­a vrata mogu biti uzrok neugodnih mirisa. Zato je svaki put nakon pranja važno obrisati rubove oko vrata i gumu, da uklonite ostatke deterdžent­a ili hrane te dobro pregledati unutrašnjo­st i ukloniti ostatke hrane koji se mogu zadržati na dnu. Barem jednom tjedno rubove vrata i gumu obrišite krpom u koju ste dodali malo alkoholnog octa. Dok skupljate suđe između dva pranja, vrata perilice držite otvorenima kako bi se zračila. Jednom tjedno izvadite filtar i očistite ga od ostataka hrane i masnoće. Najbolje ćete ga očistiti tako da ga istrljate spužvicom na koju ste kapnuli deterdžent za pranje suđa pa ga isperete pod vrućom vodom. Ako treba, prije toga ga kratko namočite u vodi u koju ste dodali malo alkoholnog octa, koji će neutralizi­rati masnoću. Jednom mjesečno, ili češće po potrebi, pokrenite uobičajeni program pranja na visokoj temperatur­i na praznu perilicu. Možete to “odraditi” tako da dodate tabletu za pranje ili da po dnu perilice prolijete pola šalice alkoholnog octa. Krpicom namočenom u mješavinu vode i octa prebrišite zidove perilice i unutrašnjo­st vrata pa ostavite da odstoji nekoliko minuta, savjetuje Marijana Šimunić Raič, vlasnica servisa za čišćenje Eko dom. - Po želji, u ocat možete dodati i jednu do dvije kapi eteričnog ulja, primjerice limuna, no to nije nužno jer ocat i vruća para već djeluju dovoljno pročišćava­juće - kaže sugovornic­a. Dakle, ako dodajete ocat, nije potrebno dodati tabletu za pranje nego uključiti perilicu na program koji podrazumij­eva zagrijavan­je vode na visoku temperatur­u. Tako će se pročistiti i prskalice za vodu, koje ostaci hrane također mogu začepiti. - No ocat ne biste smjeli dodavati u mašinu ako je dulje vrijeme bila izvan uporabe jer on ‘razbija’ kamenac, što može začepiti odvod - upozorava Šimunić Raič. U tom slučaju za čišćenje perilice bolje je koristiti sodu bikarbonu, jer ona ne utječe na kamenac, a djeluje pročišćuju­će. Jednostavn­o pospite malo sode na dno perilice i istrljajte zidove krpicom koju ste namočili u pastu napravljen­u od vode i sode. Alternativ­a je i čišćenje limunom. Prepolovit­e ga i jednom polovicom istrljajte stijenke perilice, a drugom košarice, pa isijedite ostatak soka na dno, no pazite da koštice ili meso limuna ne ostanu u mašini. Ako primijetit­e da suđe nakon pranja nije dobro isprano, odnosno ako na njemu ostane hrane, problem je možda u začepljeni­m prskalicam­a. Izvadite ih prema uputama proizvođač­a i isperite pod mlazom vruće vode, po potrebi očistite čačkalicom te vratite u perilicu.

 ??  ??
 ??  ?? Ubacite glavice crvenog luka u najlonske čarape, a zatim ispod svake glavice zavežite mali čvor. Kad vam zatreba, škarama odrežite dio ispod čvora kako biste oslobodili luk. Na ovaj će način crveni luk ostati svjež i do osam mjeseci.
Ubacite glavice crvenog luka u najlonske čarape, a zatim ispod svake glavice zavežite mali čvor. Kad vam zatreba, škarama odrežite dio ispod čvora kako biste oslobodili luk. Na ovaj će način crveni luk ostati svjež i do osam mjeseci.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia