24sata

Ubojica u gacama

POKUŠAO SE MASKIRATI Douglas Cane je nakon ubojstva Britanca u panici bježao s Paga. Obrijao je glavu, ali nije mu pomoglo ....

- Piše: ROZETA BOGELJIĆ

Pomalo rastresen i sa strahom u očima izašao je Douglas Cane iz policijske marice te prohodao nekoliko koraka do 1. policijske postaje u Zadru, vezan i u pratnji dvojice policajaca. S kaznenom prijavom za ubojstvo i pokušaj ubojstva priveli su ga u petak oko 11 sati. Pitali smo ga kako se osjeća, no samo nas je ošinuo pogledom. Nije rekao ni riječ. Douglas Cane (25), Britanac koji je u srijedu na Zrću ubio 26-godišnjeg zemljaka Uga Wilsona, a teško ranio Milesa Lawrencea (26) te lakše ozlijedio trećeg Britanca, uhićen je u Splitu u zračnoj luci Resnik dok je pokušavao pobjeći iz zemlje. Nije mu pomoglo što je obrijao glavu kako bi promijenio izgled.

PET PUTA GA UBO NOŽEM

Računala su oglasila alarm na unos njegova imena, a policija je odmah reagirala. Cane je napao muškarce nožem ispred kluba Kaypso, iz kojeg su ih izbacili, probovši Wilsona jednom, a čak pet puta ubo je i teško ozlijedio Lawrencea. Wilson je ubrzo umro u Domu zdravlja u Novalji, kamo su ga hitno prevezli, a Lawrenceu je danima život bio u opasnosti. U međuvremen­u mu se stanje poboljšalo pa su ga s Jedinice intenzivno­g liječenja prebacili na odjel zadarske Opće bolnice. Za napad na trećeg, lakše ozlijeđeno­g muškarca, policija ne tereti Canea.

SUKOB OKO PLINSKIH AMPULICA?

DORH je sinoć objavio kako Canea sumnjiči za tri kaznena djela: ubojstvo i dva pokušaja ubojstva. Osnovano sumnjaju da je u Novalji ispred noćnog kluba oštrim predmetom presjekao venu i aortu Ugu Lawrenceu, koji je preminuo. Drugi muškarac ima nekoliko rana na leđima i desnom bedru te otvorenu ranu prsnog koša, a život su mu spasili liječnici. Navodno su se Britanci sukobili oko prodaje plinskih ampulica s dušičnim oksidom. On se udiše preko balona i izaziva pomanjkanj­e kisika u tijelu te su omaljeni, što se mladim partijaner­ima očito sviđa. Kod nas se mogu legalno kupiti u dućanu, a u Britaniji je zabranjen pa mladi Britanci kod nas legalno uživaju u tom opijatu.

PREVEZAO GA NA SKUTERU

Ampulica u trgovini stoji tri kune, a u klubovima ih znaju prodavati i po sto kuna pa je zarada velika. Upravo su se oko toga sukobile dvije skupine preprodava­ča, a uhićeni je muškarac na vrhuncu sukoba izvukao nož i počeo napadati okupljene. Cane je nakon napada i ubojstva pobjegao na parkirališ­te Zrća te zamolio znanca s partyja da ga “prebaci” na skuteru. Kako je Cane došao do Splita, policija tek treba utvrditi. U petak, nakon saslušanja kod Županijsko­g državnog odvjetnika u Zadru, sudac istrage odredio mu je pritvor do 30 dana. - Pritvor je određen zbog mogućnosti da utječe na svjedoke i zbog opasnosti od bijega s obzirom na to da je i uhićen u bijegu - kazao je sudac Hrvoje Visković, koji je u ovom slučaju i sudac istrage i glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u Zadru. Dodao je i kako će ispitati i dvojicu ranjenih Britanaca u svojstvu svjedoka. Britanski osumnjičen­ik za ubojstvo i pokušaj ubojstva Douglas Cane branio se šutnjom i u policijsko­j kriminalis­tičkoj istrazi, ali i kod državnog odvjetnika. Angažirao je odvjetnike iz zagrebačko­g odvjetničk­og ureda Matić i partneri.

PRITVOR OD MJESEC DANA

Na pitanje novinara kakva je mogućnost da se Canea izruči britanskom pravosuđu, sudac Visković je rekao kako je to složena procedura o kojoj se odlučuje tek nakon podizanja optužnice. Velika Britanija može tražiti njegovo izručenje jer je njihov državljani­n. Hoće li ga Hrvatska i izručiti, ovisi o bilateraln­im sporazumim­a dvije zemlje, a odluka se donosi u suradnji našeg i njihova ministarst­va. Suđenjem u Velikoj Britaniji smanjili bi se troškovi postupka, izbjegli prevoditel­ji i slično, a Britanac bi imao mogućnost odsluženja kazne u svojoj domovini.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ‘ODANI PRIJATELJ’ Prijatelj ubijenog Britanca Wilsona za britanski Mirror rekao je da je bio ‘nevjerojat­na osoba i odani prijatelj’
‘ODANI PRIJATELJ’ Prijatelj ubijenog Britanca Wilsona za britanski Mirror rekao je da je bio ‘nevjerojat­na osoba i odani prijatelj’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia