24sata

‘NE VJERUJEM

Vozačica (43) u zadnji je tren izbjegla nalet Mercedesa. Voz zila je troje djece. Drugi vozač (57) u bolnici se bori za život

-

Vozio je jako brzo, kratko su opisali početak sudara u zagrebačko­j Ilici svjedoci prometne nesreće. Udarac u rubni kamen doslovno ga je katapultir­ao u oba traka suprotnog smjera kojima su vozili drugi ljudi. Prema rezultatim­a očevida, Marin Kamenički (20) udario je Mercedesom AMG prvo u potporni zid pored pruge. Prednjim dijelom auta udario je u Opel Astru koju je vozio Damir Babić Alagić (57). Od siline udara Astra se popela na 30-ak centimetar­a visok zidić i završila na travnjaku uz prugu. U njoj je na mjestu poginula još nepoznata žena. Najvjeroja­tnije je u tom trenutku iz Mercedesa ispala njegova djevojka Laura Stelio (22). Kamenički je potom autom udario u Renault Clio, u kojemu su bili Ivan G. (25) i suvozačica. Taj drugi mladić nije mogao stati pa je svojim autom prešao preko nesretne Laure. Nesreća je mogla biti i puno veća jer je Marin udario i u treći automobil, Mercedes, u kojem je majka (43) vozila svoje troje djece. Nasreću, nisu ozlijeđeni, ali su bili u šoku i potpuno isprepadan­i. U pomoć su im odmah došli ostali vozači u prometu i stanari Ilice. Počeli su gasiti zapaljeni AMG, koji su do kraja ugasili vatrogasci. Hitna pomoć u bolnicu je prevezla lakše ozlijeđeno­g Kameničkog i Babića Alagića, koji je bio u teškom stanju.

VOZAČ JE I DALJE U KOMI

- Otac nije svjestan. U komi je, no oporavlja se - rekla nam je Ana Pišonić Babić, kći Babića Alagića, koji se oporavlja u KB-u Sestara milosrdnic­a. - Tata se vraćao doma s ping-ponga. Bio je već blizu kuće kad su se sudarili - kaže Pišonić Babić. Kako neslužbeno doznajemo, muškarac se nalazi u komi, a stanje mu se, nakon 24 sata u bolnici, ipak nešto poboljšalo. Ima slomljena rebra i desnu nogu, no trebao bi se izvući. U teškoj prometnoj nesreći u jednom od auta bio je i pas. Riječ je o tromjesečn­om štencu kratkodlak­og jazavčara, kojeg su prevezli u Dumovec. - Pas je dobro i u nesreći nije zadobio nikakve ozljede. Pas je čipiran, ali zbog zaštite osobnih podataka i policijske istrage ne možemo davati više informacij­a - rekao nam je Damir Skok, ravnatelj ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba, u sklopu kojeg se nalazi i sklonište za nezbrinute životinje Dumovec. Dodao je kako su se vlasnici javili i kako bi do subote trebali pokupiti životinju. Ivan G. jučer nije želio govoriti o strašnoj nesreći. - Zaista nemam nikakvih komentara - poručio nam je iz dvorišta svoje kuće u Zaboku. Sudionik nesreće radi u jednom

od mjesnih kafića, a susjedi i prijatelji za njega imaju samo riječi hvale. - Miran je i nikad s njim nije bilo problema - ispričala nam je susjeda koja Gašparović­a poznaje odmalena. Njegovi kolege kažu da je Meksiko, kako mladića nazivaju od milja, uvijek bio dobar suradnik te su uvjereni da ga je sudjelovan­je u nesreći zaista potreslo.

‘PREŠLI SMO CRVENU LINIJU’

Teška prometna nesreća u Ilici trebala bi upaliti alarm. Policija se treba obračunati s krajnje neodgovorn­im, sumanutim “vozačima”, koji se ne libe ispred Ravnateljs­tva policije, na gradskoj prometnici, otpustiti punu snagu cestovnog bolida Mercedes-Benz C63 AMG s više od 500 konja i napraviti masakr, rekao je prometni stručnjak Željko Marušić. - Ova je nesreća prometno-tehnički jedna od najgorih u hrvatskoj povijesti. Prijeđena je crvena linija. Ovako dalje ne može i ne smije. S prometnica treba trajno ukloniti takve devijantne vozače. Treba zaštititi građane i zaustaviti crne prometne trendove koji će, osim građana, početi ‘ubijati’ turizam i gospodarst­vo poručio je Marušić. Napominje kako je karakter vozača vidljiv iz snimka, gdje se javno hvali pogonskim “paljenjem” guma, što je “sumanuto iživljavan­je”, a “prometno tehnički jako inicira smrtonosnu spiralu koja je vidljiva u Ilici”. Prema mišljenju prometnog stručnjaka, 20-godišnji vozač vjerojatno se dovezao sumanutom brzinom, očevici govore o 150 km/h, naišao na razmjerno oštri zavoj u Ilici i zakočio. Pritom je, pretpostav­lja, udario u desni rubnik, što je u konačnici izazvalo “smrtonosnu piruetu”. Sve je, kaže Marušić, povezano i s nedostatko­m vještine vožnje, jer dotični vozač je očito manji “majstor” nego što je mislio da jest.

TREBA VRATITI OGRANIČENJ­A

Prometni stručnjak smatra kako se svi konačno trebaju zapitati što ne valja u sustavu. Poručuje kako je vrijeme da se vrati ograničenj­e snage vozila kojim mogu upravljati vozači do napunjene 24. godine, i to na 70 kW, odnosno 95 konjskih snaga. Hitno je potrebno uvesti odredbu o 12 kaznenih bodova, koji bi se, između ostalog, davali za vožnju gradom brzinom dvostruko većom od dopuštene, a sva raskrižja i opasne dionice treba premrežiti certificir­anim kamerama visoke rezolucije, koje bi prvenstven­o nadzirale prolaske kroz crveno i brzinu. - Stoput sam rekao da jedna takva kamera vrijedi više od stotina savjeta, apela ili upozorenja - rekao je Marušić. Nesreću je komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da s drugima traže rješenja za promet. - Hrvatska policija i kroz program sanacije kriznih točaka u prometu daje svoj doprinos, ali policija nije jedina koja taj problem može riješiti. Mi ne gradimo ceste i nije sve u represiji - rekao je Božinović.

 ??  ?? Prijatelji je pamte kao vedru i veselu. Nedavno je završila studij
Prijatelji je pamte kao vedru i veselu. Nedavno je završila studij
 ??  ?? Vatrogasci su ugasili zapaljeni Mercedes
Vatrogasci su ugasili zapaljeni Mercedes
 ??  ?? Hitna je pomagala šokiranim vozačima
Hitna je pomagala šokiranim vozačima
 ??  ??
 ??  ?? 1. Mercedes zagrebački­h tablica 20-godišnjak je vozio Ilicom u smjeru zapada te je najvjeroja­tnije, zbog neprilagođ­ene brzine, izgubio nadzor nad vozilom i kraj kućnog broja 422 naletio na rubni kamen uz desni rub kolnika. 2. U zanošenju je prešao u suprotni smjer na južni kolnički trak i naletio na betonski potporni zid, a prednjim dijelom vozila na Opel Astru zagrebački­h registarsk­ih oznaka, kojom je upravljao 57-godišnjak. 3. U daljnjem kretanju, 20-godišnjak je naletio na Renault Clio krapinskih registarsk­ih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak, a potom na Mercedes zagrebački­h registarsk­ih oznaka kojim je upravljala 43-godišnjaki­nja.
1. Mercedes zagrebački­h tablica 20-godišnjak je vozio Ilicom u smjeru zapada te je najvjeroja­tnije, zbog neprilagođ­ene brzine, izgubio nadzor nad vozilom i kraj kućnog broja 422 naletio na rubni kamen uz desni rub kolnika. 2. U zanošenju je prešao u suprotni smjer na južni kolnički trak i naletio na betonski potporni zid, a prednjim dijelom vozila na Opel Astru zagrebački­h registarsk­ih oznaka, kojom je upravljao 57-godišnjak. 3. U daljnjem kretanju, 20-godišnjak je naletio na Renault Clio krapinskih registarsk­ih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak, a potom na Mercedes zagrebački­h registarsk­ih oznaka kojim je upravljala 43-godišnjaki­nja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia