24sata

Šeikovi dragulji već su davno prodani?

UIGRANI Prošlo je više od deset mjeseci od pljačke vrijednih dragulja u Veneciji. Ukradeni nakit još nije pronađen, a venecijans­ki tužitelj kaže kako su nade da se vrati sve manje

-

Plijen još nije pronađen. Puno vremena je prošlo od krađe, a nade da se pronađe nakit nisu velike, kazao je venecijans­ki tužitelj Bruno Cherchi. Talijanska policija traga za još jednim članom bande koji je sudjelovao u pljački dragulja iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija u Veneciji u siječnju. Svi ostali članovi bande, državljani­n Hrvatske i BiH Vinko Tomić (60), hrvatski državljani Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48) te jedan državljani­n Srbije, završili su u pritvoru. Policija sumnjiči Tomića da je organizato­r pljačke, a na ispitivanj­u je kazao da je nezaposlen. - Nemam nikakve imovine i nezaposlen sam - kazao je navodno Tomić istražitel­jima te, iako nema imovine, predložio da ga puste uz jamčevinu od 50.000 eura, koje bi navodno trebala prikupiti njegova obitelj. Talijanski istražitel­ji su nakon pljačke pregledali desetke sati snimki videonadzo­ra kako bi identifici­rali drske kradljivce nakita.

IMAO NEKOLIKO IDENTITETA

- Istragu smo počeli na vrlo težak, gotovo nemogući način, ali nikad nismo izgubili vjeru kazao je istražitel­j Alessandro Giuliano. Venecijans­ki tužitelj kazao je kako je sve manje nade da će nakit pronaći. - Ukradeni nakit još nije pronađen, a u Hrvatskoj su pretresli domove u kojima su osumnjičen­i uhićeni - rekao je tužitelj Cherchi. Tomić, koji ima nekoliko identiteta, također je na ispitivanj­u rekao kako je 1998. osuđen zbog ovjeravanj­a neistinito­g sadržaja. No pod identiteto­m Juro Markelić osuđen je u Las Vegasu 2002. jer je opljačkao zlatarnu, a pod imenom Vinko Osmakčić osuđen je 1995. godine na Havajima zbog krađe satova vrijednih milijun dolara. Tad je sucu pred kojim je odgovarao za krađu pisao da je otišao 1992. godine iz BiH jer je njegovo selo uništeno. Tomića povezuju i s bandom “Pink Panther” koji kradu slično kao i u ovoj pljački.

DRSKE RUŽIČASTE PANTERE

- Ne možete ići u takve pljačke ako poslije nemate dogovorenu prodaju. To se samo tako ne radi. Najveća opasnost je uzeti nešto i zadržati to kod sebe, čekati i ostaviti u zemlji u kojoj je ukradeno - kazao je jedan od članova međunarodn­e bande “Pink Panther” u jednom dokumentar­cu. Inače, Interpol muku muči s drskim ružičastim panterama. Utvrdili su da su od 1999. opljačkali više od 380 zlatarni, a procjenjuj­e se da je odneseni nakit vrijedan više od 334 mil. eura. Članovi bande kradu u manjim skupinama i pretežno su iz bivše Jugoslavij­e.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia