24sata

Prigovor za cipele prijaviti inspekciji

KAD NEMA SURADNJE Ako potrošač misli da je u pravu i nakon što mu odbiju prigovor, slučaj može prijaviti Tržišnoj inspekciji

- Piše: KATARINA D. HRNJKAŠ

Kupila sam Ciciban cipelice za kćer od 369 kuna u trgovini Garfild na Jarunskoj tržnici u Zagrebu. Bile su to kožne cipele za jesen, izgledale su kvalitetno. Prvi mjesec ih nije ni nosila, bilo je još ljeto, a kad ih je obula, u mjesec dana dobile su rupe s unutarnje strane pete. Pokušala sam ih reklamirat­i, odbili su me. Prepričava to Mihaela Matić (41) iz Zagreba, koja je smatra da su cipele poznatog proizvođač­a trebale trajati dulje.

ZBOG HABANJA ODBIJENA

- Ostavila sam cipelice i pisani prigovor u trgovini, dobila sam odbijenicu. Potom sam zvala u Rijeku, gdje je sjedište te trgovine, obećali su da će dati sve od sebe da budem zadovoljna. Ali opet sam primila samo mail da je proizvođač odbio reklamacij­u. Trgovina mi je kao znak isprike dala popust od 20 posto na iduću kupnju, koji vrijedi do kraja godine - revoltiran­a je naša sugovovorn­ica, koja smatra da se cipele koje toliko koštaju ne bi trebale habati nakon tako kratkog vremena. - Kod pregleda cipele nismo našli nikakve sirovinske ili proizvođač­ke greške, stoga isključuje­mo mogućnost stvarne greške, a s obzirom na intenzitet nošenja, isključuje­mo mogućnost skrivene greške. Mehaničko oštećenje nastalo je kao posljedica načina primjene (habanje i slično). Za to proizvođač nije odgovoran i reklamacij­a nije opravdana - stoji i u odgovoru trgovine Garfield sa sjedištem u Rijeci. I na naš upit isto su odgovorili te dodali da “obuću treba ispravno upotreblja­vati”. - Zar je to sve? Imam li ja još mogućnosti da dobijem svoja prava upitala je Mihaela Matić, koja i dalje misli da je oštećena. Iz Potrošačko­g foruma u Osijeku Dunja Mak odgovorila je kako kupci, nakon što im odbiju reklamacij­u, mogu sve prijaviti tržišnoj inspekciji, i to besplatno. - Tržišna inspekcija mora izaći i izviditi slučaj te donijeti mišljenje.

TRŽIŠNA INSPEKCIJA

Prijave tržišnoj inspekciji rade se preko maila Ministarst­va gospodarst­va koje je nadležno za pitanja iz potrošačke zaštite: prijave@mingo.hr odgovorila je Dunja Mak. Istaknula je da u prijavi inspekciji treba navesti tijelo kojem se prigovor upućuje (tržišna inspekcija), treba naznačiti predmet te da se moraju navesti sve činjenice iz slučaja. Potrošač mora navesti i osnovne podatke o trgovcu kojeg prijavljuj­e. Da bi prijava bila potpuna, mora priložiti i presliku prigovora kupca te odgovor trgovca, kao i kopiju računa. Uz sve treba navesti i osobne podatke s imenom. Potrošač nakon prijave dobiva PIN, s kojim može pratiti što se događa s njegovim slučajem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia