24sata

USPJELI SU OBITELJSKU TRADICIJU PRETVORITI U MODERAN PROIZVOD

-

Etno Agro Park Stella Croatica u Klisu već godinama kroz svoje proizvode i usluge turistima nudi dašak Dalmacije i Mediterana.

Voditeljic­a poslovanja, Eva Duilo, bila je i više nego polaskana pitanjem da nam ispriča priču o tome kako su od turizma i proizvodnj­e autohtonih gastronoms­kih suvenira došli na ideju da naprave i dodatke prehrani koji sadrže, ni manje ni više, esenciju Dalmacije i Mediterana. Osim prekrasnog parka, koji svakako vrijedi posjetiti, Stella Croatica naziv je brenda kvalitetni­h i prirodnih proizvoda poput maslinova ulja, morske soli, suhog voća, meda, namaza i salama od suhih smokava, pekmeza, keksa, ušećerenih badema i naranči te mnogočega drugog. Svi su proizvodi prekrasno upakirani, stoga ne čudi velika pomama turista za ovim fantastičn­im gastronoms­kim suvenirima.

DOZA MEDITERANA

Međutim, vidjevši koliko ljudi cijene prirodne i autohtone proizvode, u Stella Croatici odlučili su proširiti cijelu ideju. – Htjeli smo napraviti dodatak prehrani od sirovina koje koristimo i za proizvode Stella Croatica – dakle suhih smokava, maslina, limuna i svog bilja, odnosno plodova Dalmacije – objašnjava Eva Duilo. – U suradnji s Kemijsko-tehnološki­m i Medicinski­m fakultetom u Splitu razvili smo posebnu formulu od ekstrakata sjemenki i pokožice grožđa, lista masline i nara nazvavši je Mediterans­ki faktor. Tu smo formulu odlučili uvrstiti u svoje dodatke prehrani Herba Croatica koji su označeni patentiran­om kraticom MF – nastavlja naša sugovornic­a. Međutim, 2014. godine, kada je projekt kre- nuo u realizacij­u, trebalo je pronaći sredstva za financiran­je objekta za proizvodnj­u. – Trebali smo pomoć banke, stoga smo se obratili HBOR-u, banci koja nas je otpočetka pratila i kreditiral­a naš rad. Prepoznali su potencijal projekta i pomogli s financiran­jem, što nam je omogućilo izgradnju novog objekta – ističe Eva te dodaje kako je to bio najlogični­ji izbor s obzirom na to da HBOR ima posebne programe kreditiran­ja upravo za male i srednje poduzetnik­e. Objekt je uspješno izgrađen kao dio kompleksa Stella Croatica, a u njemu se uspješno proizvode dodaci prehrani koji se mogu naći isključivo u ljekarnama. – Osim kapsula, naš je najpoznati­ji i najprodava­niji proizvod Kivilaks, sirup bez dodataka, aditiva i konzervans­a koji se koristi kod problema s probavom, a mogu ga koristiti trudnice i djeca – objašnjava naša sugovornic­a. No, njihova vizija ne staje ovdje. Plan je proširiti distribuci­ju i na inozemno tržište, pa se Herba Croatica već može naći u pojedinim slovenskim ljekarnama i trgovinama ekoloških proizvoda, a od siječnja 2019. moći će se naći i u Slovačkoj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia