24sata

Neduhovna religiozno­st

TEORIJE Neki misle da je život san vrhunskog bića, a Elon Musk smatra da živimo u računalnoj simulaciji

-

Oni koji preispituj­u i nisu skloni samo prihvatiti gotova rješenja kombiniraj­u i zadržavaju vlastiti skup vjerovanja. Većina ljudi vjeruje u reinkarnac­iju radi razvijanja i postizanja viših razina svijesti. U ovom obliku, kad netko postigne životne lekcije i svrhu koju su sami počeli, dopušteno im je duhovno rasti. Nasuprot tome, ako netko ne postigne ono što su postavili, onda će razmišljat­i o tome što je pošlo po zlu i prilagodit­i se kako bi mogli postići ove ciljeve u sljedećem životu. Tako je nereligioz­na duhovnost prilično slična hinduizmu, uz razliku ako ste “griješili” u svom prošlom životu ili ste nanijeli štetu drugima, jedina kazna s kojom ćete se suočiti je znati da niste duhovno razvili. Azteci su vjerovali da se ratnici koji poginu u bici reinkarnir­aju u leptire, a nakon četiri godine se oslobađaju.

RAČUNALNA SIMULACIJA

Razvoj znanosti urodio je novim promišljan­jima. Neki kvantni fizičari smatraju da život stvara svemir, a ne obratno. Prema toj, biocentrič­noj koncepciji, tijelo umire, ali svijest nastavlja živjeti. Prema egocentrič­noj teoriji, “ja” je jedina osoba koja postoji i cijeli je svemir plod naše imaginacij­e. Dakle, kad umremo, umire i svemir. Neki znanstveni­ci smatraju da je naš život samo san nekog vrhunskog bića, a ljubitelji suvremenih računalnih tehnologij­a misle da je naš svijet samo računalna simulacija, pa bi smrt prema tome bila kraj programa, no neki proširuju tu tezu time da nakon fizičke smrti postanemo dijelom tog programa, dakle, zaključani u viralnom. - Vjerojatni­je je da živimo u kompjutors­koj simulaciji nego da živimo u stvarnom svijetu tvrdi i Elon Musk, glavni izvršni direktor SpaceX-a. - Možda smo izabrali živjeti u simulaciji jer je umjetni svijet u kojem živimo mnogo privlačnij­i i zanimljivi­ji od prave stvarnosti. Možda čak postoje i simulirani svemiri unutar drugih simulirani­h svemira pretpostav­lja Musk.

RAJ JE U ETIOPIJI

Rastafarij­ancima predodžba raja odgovara Etiopiji, odnosno Africi u širem smislu. Vjeruju da upravo tamo odlazimo nakon smrti. Nihilisti ne vjeruju u život poslije smrti i smatraju da je sve što nam je sad u dosegu i sve što postoji, a pesimisti čak sumnjaju da smo već mrtvi, samo što toga još nismo svjesni. Dakle, različite su verzije onoga što se događa nakon smrti i nemoguće je znati jer je to izvan granica iskustva svih živih. Ali svi se slažu da je važno kako živimo. No gotovo da nema vjerovanja i religije koja ne smatra da se dobra djela nagrađuju, a loša kažnjavaju nakon smrti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia