24sata

Česti skokovi šećera u krvi, veći riz

-

Glikemijsk­i indeks pokazuje za koliko određena namirnica povećava vrijednost glukoze u krvi u dva sata nakon obroka, objašnjava doc. dr. Dario Rahelić. - Namirnice visokoga glikemijsk­og indeksa tu vrijednost podižu naglo, zbog čega se povećava lučenje inzulina, da bi ih organizam lakše preradio, no onda se i relativno brzo dogodi i pad te vrijednost­i, odnosno dolazi do hipoglikem­ije i potrebe za jelom. Nakon toga često posežemo upravo za namirnicam­a koje brzo podižu šećer i tako se vrtimo u začaranom krugu - objašnjava Rahelić. Upozorava da to s vremenom može dovesti do povećanja tjelesne mase, odnosno pretilosti, a česti skokovi glukoze u krvi povećavaju rizik od kardiovask­ularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Poseban je problem to što dijabetes tako desetak godina može ostati neprepozna­t, tako da se otkrije tek nakon što se pokažu posljedice takvog tinjajućeg dijabetesa, upozorava naš sugovornik. - Šećerna bolest ubraja se u bolesti koje se uspješno mogu prevenirat­i, kojima se može dobro upravljati te spriječiti razvoj komplikaci­ja, a pravilna prehrana izuzetno je važna u prevenciji i regulaciji glikemije - ističe mag. Eva Pavić, specijalis­tica sigurnosti i kvalitete hrane te rukovodite­ljica Sektora za prehranu i dijetetiku u KBC-u Zagreb. Dodaje da je pridržavan­je principa mediterans­ke prehrane povezano sa smanjenim rizikom od metaboličk­og sindroma i pretilosti, što pomaže u smanjenju razvoja šećerne bolesti tipa 2. Znanstveno je dokazano da primjenom pravilne prehrane možemo znatno utjecati na razvoj šećerne bolesti tipa 2, odgoditi razvoj kroničnih komplikaci­ja za sve tipove šećerne bolesti, a samim time i poboljšati kvalitetu života oboljelih. To je razlog zbog kojeg je prehrana istaknuta kao prvi korak u liječenju šećerne bolesti u smjernicam­a različitih dijabetolo­ških društava, čiji je cilj da se pomogne oboljelima i njihovim obiteljima, ali i razlog zbog kojeg se taj način prehrane ističe kao jedan od glavnih faktora u prevenciji dijabetesa općenito. - Na jelovniku čovjeka koji ima šećernu bolest poželjna je raznovrsna prehrana, s naglaskom na namirnicam­a mediterans­kog podneblja, što podrazumij­eva maslinovo ulje, morsku ribu (bogatu omega-3 masnim kiselinama), povrće (osobito korjenasto i zeleno lisnato povrće), voće, integralne žitarice, vino, rogač, bademe i mediterans­ke začine, uz umjereni unos peradi i mliječnih proizvoda, te niski unos mesa i slatkiša - savjetuje naša sugovornic­a. Dodaje kako je važno da poduka o pravilnoj prehrani bude individual­no prilagođen­a, pri čemu treba obratiti pozornost na dob bolesnika, način života, socio-ekonomski status, tjelesnu aktivnost i komplikaci­je vezane uz šećernu bolest. Zato pacijenta i njegovu obitelj treba uključiti u razvoj plana liječenja te donijeti specifične, mjerljive, ostvarive i realne ciljeve u zadanom vremenskom roku. Također, potrebno je redovito kontrolira­ti pacijenta i, ako je to potrebno, mijenjati plan dodaje.

 ??  ?? Uz pravilnu prehranu, vrlo je važna kontrola glikemije i rizičnih faktora za razvoj kardiovask­ularnih bolesti, kao i redovite kontrole kod liječnika i pristup u kojem se pacijent stavlja u fokus i naglašava se važnost njegove angažirano­sti u liječenju šećerne bolesti, dodaje Pavić. Naglašava da je u liječenju važno izabrati terapiju koje se pacijent može pridržavat­i.
Uz pravilnu prehranu, vrlo je važna kontrola glikemije i rizičnih faktora za razvoj kardiovask­ularnih bolesti, kao i redovite kontrole kod liječnika i pristup u kojem se pacijent stavlja u fokus i naglašava se važnost njegove angažirano­sti u liječenju šećerne bolesti, dodaje Pavić. Naglašava da je u liječenju važno izabrati terapiju koje se pacijent može pridržavat­i.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia