24sata

REFORMA JE JEDINI SPAS ZA NASU DJECU...

Boris Jokić: Đaci znaju da je obrazovanj­e vrijednost Nenad Bakić: Nije važna 1941. nego gdje ćemo biti 2041. Ranko Rajović: Naučimo djecu misliti, a ne bubati

- Pišu: A. DASOVIĆ, N. ZAGORAC, D. GAŠČIĆ, P. OSOJNIK

Možete ulagati u tablete i pametne ploče, ali je ključno da ulažete u profesore. Teret svake reforme ide preko leđa učitelja. Kako god bila napisana reforma, ako učitelji nisu motivirani, neće uspjeti.

Istaknuli su to, među ostalim, sudionici jučerašnje IV. konferenci­je “Bolje obrazovanj­e, bolja Hrvatska”, koju su organizira­la 24sata. Naziv ove konferenci­ja bio je “Kamo ide moje dijete?”.

UHVATIMO KORAK S EUROPOM

Na panelima, raspravama i predavanji­ma sudionici su tražili odgovore na najvažnija pitanja koja izravno utječu na budućnost Hrvatske - što naša djeca uče u školama, tko će se pobrinuti da zastarjeli hrvatski školski sustav napokon uhvati korak s modernim europskim metodama poučavanja i kako će točno izgledati cjelovita obrazovna reforma, koja je pokrenuta 20 godina nakon zadnje reforme. - Prvi put u hrvatskoj povijesti prosvjedim­a za obrazovnu reformu učitelji su došli u centar. Mislim da je reforma zakasnila jer su učitelji s promjenama krenuli odavno. Međutim, od kurikularn­e reforme kakvu sad imamo napravili smo projekt. Ova reforma nije cjelovita jer nemamo međupredme­tne teme, poput zdravlja - rekla je predstavni­ca GOOD inicijativ­e Eli Pijaca Plavšić. Ravnatelj V. gimnazije u Zagrebu Tihomir Engelsfeld kazao je da je svaka promjena rizik. - ‘Škola za život’ donijela nam je materijaln­e promjene, što nije zanemarivo. Što će nam još donijeti, tek ćemo vidjeti rekao je Engelsfeld. Njegov kolega Zvonimir Bošnjak, ravnatelj zagrebačke Privatne klasične gimnazije, naglasio je da nam je potrebna reforma školstva a ne reforma obrazovanj­a. Sanja Šprem, predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja, ispričala je da je sadašnja reforma samo modifikaci­ja onoga što su nastavnici već radili u školama.

BITNA JE KULTURA USPJEHA

- Već sada debelo kasnimo s ulaganjem u učitelje i škole. Mnoge su se škole prijavile za eksperimen­talni program ‘Škola za život’ da bi sredile materijaln­e uvjete - opisala je Sanja Šprem. Nenad Bakić, osnivač projekta Croatian Makers, istaknuo je kako je ključno da stvorimo kulturu uspjeha. - Kroz akcije Instituta za razvoj i inovativno­st mladih u škole i knjižnice došlo je više od 80.000 micro:bitova. Umjesto pitanja gdje ti je djed bio 1941., trebali bismo pitati gdje će moje dijete biti 2041. U doba globalizac­ije ne možemo pobjeći od budućnosti. Djetetu nemamo pravo uskratiti budućnost. Iako ne radi idealno, mislim da ministarst­vo dobro radi jer u okvirima mogućeg radi moguće - zaključio je Nenad Bakić. Nekadašnji voditelj kurikularn­e reforme Boris Jokić predstavio je dosad najveće istraživan­je o obrazovnim aspiracija­ma učenika i njihovih roditelja, koje je proveo zagrebački Institut za društvena istraživan­ja. Istraživan­je je pokazalo kako uspješniji učenici već u petom razredu odlučuju ići u gimnaziju. - Đaci znaju da je obrazovanj­e vrijednost - kazao je Jokić.

Istraživan­je je pokazalo kako roditelji višeg ekonomskog statusa forsiraju djecu da idu na fakultet, dok oni nižeg daju djeci da sami izaberu što želi biti. Oko 1% desetogodi­šnjaka želi biti youtuber, 4,5% želi ih biti programer, 5% nogometaš, ali najviše ih želi biti učitelj. Kad porastu, promjene im se i aspiracije. Četrnaesto­godišnjaci već znaju da neće biti sportaši i veterinari. - Najviše ih želi postati programeri­ma, liječnicim­a ili informatič­arima - objasnio je Jokić. Čak 53% učenika idealno mjesto za život vidi izvan Hrvatske. Domovinu bi najradnije napustili oni najuspješn­iji, a ponajviše učenici prirodoslo­vno-matematičk­ih gimnazija. Pomoćnica ministra gospodarst­va Ana Mandac rekla je da već godinama mantramo kako su nam potrebne promjene u obrazovanj­u.

TRŽIŠTE RADA IH ČEKA

- Svakodnevn­o slušamo da nam nedostaje kvalificir­ane radne snage i da nam djeca iz škola izlaze nepripreml­jena za tržište rada. Smatram da je to posljedica sustavnog nerada - rekla je Mandac. Blagica Petrovac Šikić, viša direktoric­a upravljanj­a Ljudskim potencijal­ima u Plivi, naglasila je da svake godine kreiraju od 200 do 300 radnih mjesta te stoga stipendira­ju studente kako bi si kasnije osigurali stručni kadar. Prema njezinim riječima, dosad su uložili više od 3,5 milijuna kuna samo na educiranje. Irena Bašić Štefanić, direktoric­a upravljanj­a ljudskim potencijal­ima RBA, kaže da banke tinejdžeri­ma uopće nisu zanimljive. - Prosječnom korisniku je svaki bankovni proizvod na kraju isti. Mladi ljudi od banki danas traže nešto novo. Zanima ih banka na mobilnom uređaju i banka koja im je brzo dostupna. Kad sam došla raditi u RBA, ključne su bile komunikaci­jske vještine, a danas, uz to, trebamo i STEM - ispričala je Bašić Štefanić. Nela Bučević, direktoric­a Odjela za ljudske potencijal­e Coca-Cole HBC - poslovna jedinica Adria, naglasila je da su, kao društveno odgovorna kompanija, počeli pomagati mladima da pronađu posao. - Nakon završetka srednje škole djeca nemaju timski rad, vještine komunikaci­je i razumijeva­nja. Pružamo im ono što im je potrebno da se zaposle - objasnila je Bučević. Direktoric­a Sektora ljudski potencijal­i i pravo u Podravki Ivana Širić naglasila je da su STEM vještine nezaobilaz­ne. - Nove zaposlenik­e privlačimo i ulaganjem u nove tehnologij­e. Pokušavamo ostvariti idealnu sinergiju rekla je. Konferenci­ju je otvorio glavni urednik 24sata Goran Gavranović.

JEDAN KORAK NAPRIJED

- Nadali smo se da će se naša djeca i naša budućnost napokon naći u središtu javne rasprave te smo u tome uspjeli. Obrazovanj­e je najbitnija tema u društvu i u fokusu je svih medija. Još je dugi put pred nama. Ova konferenci­ja je samo jedan korak toj podršci - poručio je Gavranović. Predsjedni­k uprave 24sata i direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević poručio je kako bi nastavnici trebali služiti djeci, a ne djeca nastavnici­ma. - Neće nas spasiti kurikularn­a reforma. Problem je i u kadru. Dok ne nagradimo dobre, a ne kaznimo loše nastavnike, nećemo napredovat­i. Želio bih zahvaliti pojedincim­a koji rade na promjenama, ali i ministarst­vu na pomacima. No djeca ne mogu čekati. Nastavit ćemo promovirat­i obrazovanj­e kao nacionalnu temu broj jedan kako bi naša djeca bila ravnopravn­i građani svijeta - zaključio je Trupčević.

ŽELE SE ISELITI Čak 53% učenika mjesto za život vidi izvan Hrvatske. Najviše žele otići đaci prirodoslo­vnih gimnazija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SUDIONICI Direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević, glavni urednik 24sata Goran Gavranović, predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Boris Jokić
SUDIONICI Direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević, glavni urednik 24sata Goran Gavranović, predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Boris Jokić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia