24sata

Nemam ruku, ali osmijeh je uvijek tu

Zagreb: Mira Logarušić (54) svaki dan vozi bicikl 11 km do posla. Dobila je nagradu za najradnicu

- Pišu: A. BURAZER, I. MILOTIĆ, K. D. HRNJKAŠ

Mira je lijevom rukom iz sve snage povukla masivnu, željeznu roletu na kiosku. Zagrmjelo je pola kvarta. Samo je dobacila: ”Eh, zato Bog meni i nije dao drugu ruku. Znao je da ću sve moći i s jednom”. Posjetili smo je na radnome mjestu, na kiosku Tiska u zagrebačko­j Kružićevoj ulici, gdje radi već 15 godina. Ona se našla u top tri naših najboljih radnika po izboru Malog svjetionik­a za velike ljude. Radi se o projektu inspiriran­om dr. Draženom Glavašem koji je život posvetio borbi za boljim uvjetima rada u Hrvatskoj. Naglo je lani preminuo u 50-im godinama ostavivši iza sebe suprugu i tri sina. Njemu na spomen ove godine prvi put kolege su prijavljiv­ali kolege za nagradu najradnika od 50.000 kuna. Mira (54) je osvojila treće mjesto, a kolege su je prijavili jer se s jednom rukom do posla vozi biciklom 11 kilometara i radi sa smiješkom. Nedavno joj se, kaže, pokvario njezin polovni bicikl Pony. - Kad sam otišla po njega nakon popravka, na volanu sam vidjela nešto nalik zvonu. Umalo sam se rasplakala - kaže Mira koja zahvaljuje prijatelji­cama i mehaničaru na inovaciji.

Dobar dan ljepotani moji, jeste li ozdravili, obratila se Mira mladom paru koji je bio u prolazu. Sa svima je tako ljubazna i na usluzi zbog čega je obožavaju i kolege i potrošači.

- Šokirala sam se shvativši da sam na trećemu mjestu najzaposle­nika u državi. Pa to je prekrasno - smijala se Mira. Rodila se bez čitave podlaktice desne ruke. Nikad se, kaže, nije pitala “zašto baš ona”. Sretno je udana i ponosna majka troje studenata. Nagradu od 50.000 kuna osvojio je Mate Orlović (41), koji će 10.000 kuna donirati dječjem onkološkom odjelu KBC-a Zagreb. Kći Ivana (15) nekad je bila mali pacijent tog odjela. Mate je voditelj interventn­e ekipe u Zagrebu čiji posao “ne poznaje vrijeme”.

INOVATIVAN I KAD NE PITAJU

- Spava se s mobitelom kraj glave ili se često uopće ne spava. Odgovoran sam za divne dečke koji brinu da tuđa imovina i njihovi životi budu sigurni - govori Mate, za kojeg kolege znaju da se ne moraju ispričati ako ga zovu i za Božić u tri sata ujutro, jer on je uvijek dostupan svima. Upravo zbog svega što su on i supruga Tomislava (35) prošli s kćerkom Ivanom, a da pri tome Mate nije dopustio da to uma utjecaj na njegov posao, dobio je najviše glasova u izboru. - Tek je proslavila sedmi rođendan, kad smo doznali da Ivana ima tumor kostiju. Stanice tumora pojele su dio njezine nadlaktice. Bio je to nateži dio naših života. U početku ju je ruka boljela samo noću, pa liječnici nisu sumnjali u najgore, mislili su da je samo primila udarac - govori Mate o najtežim trenucima njegova života. Uslijedili su operacija, kemoterapi­je i tri godine liječenja. Bio je to tumor koji pogađa djecu prije puberteta, a hrabra Ivana sve je izdržala i pobijedila. - Kad uđete kroz vrata dječjeg onkološkog odjela, kao da uđete u paralelni svijet. Ćelave glavice posvuda, svatko za sobom vuče bocu svoje infuzije. I osmijesi! Svi do reda se smiju, od malih bolesnika do divnih liječnika, koji se uvijek prvo obraćaju djetetu, s poštovanje­m i beskrajnom ljubaznošć­u, a tek onda roditelju koji sjedi sa strane - govori i Matina supruga Tomislava (35).

NJIMA NIŠTA NIJE TEŠKO

Matin primjer doniranja 10.000 kuna slijedila je i tvrtka Securitas Hrvatska za koju radi i kojoj se posebno zahvaljuje na također plemenitoj gesti. Kaže da su donacijom za onkologiju pokazali kako se promiču dobre ljudske vrijednost­i. Viceprvak na listi najboljih hrvatskih radnika je Slavko Petrovečki iz sela kraj Vinkovaca koji 41 godinu radi u tvornici Dilj. Kolege ga opisuju kao heroja u manduri s naočalama na vrhu nosa. Dive mu se, ne samo zbog kolegijaln­osti i predanosti poslu, nego i zbog inovacija kojima je uštedio tvornici milijune. - U zadnjih 15 godina uštedio sam im do tri milijuna kuna. Smislio sam i izradio 73 poboljšanj­a i inovacija, a i sad radim kompletni stroj s mehanikom, ormarom s programom koji će donijeti nove uštede - kaže nam Slavko. Na pitanje jesu li ga u tvornici nagradili za sve što navodi kaže: “Pa recimo na vrijednost od tri milijuna kuna dobio sam oko 40.000 kuna u 15 godina”. Od novca su mu uvijek kažu bila bitnija njegova djeca i supruga. Imaju ih osmero u dobi od 16 do 36 godina. - Šalim se s njima da do nominacije nisam ni znao koliko sam ostario - kaže nasmijano ovaj električar i zaključuje: “Imam samo srednju školu, no strojeve stvaram zahvaljuju­ći inteligenc­iji koju sam naslijedio od roditelja. To je nešto što mi nikad nitko neće moći uzeti”.

“TVORNICI SAM U 15 GODINA UŠTEDIO OKO TRI MILIJUNA KUNA”

otkriva nam drugoplasi­rani Slavko “ŠOKIRALA SAM SE KAD SAM ČULA DA SAM TREĆA NAJBOLJA RADNICA U HRVATSKOJ”

kaže nasmijano prodavačic­a Mira “POSEBNO ME DIRNULO ŠTO ĆE I MOJA TVRTKA,

KAO I MI, DAROVATI 10.000 KN ONKOLOGIJI”

pobjednik Mate iz Securitas Hrvatske

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVE ZA KĆER IVANUMate kaže da mu je najveća pobjeda ona kćeri Ivane koja jeprebolje­la tumor kostiju
SVE ZA KĆER IVANUMate kaže da mu je najveća pobjeda ona kćeri Ivane koja jeprebolje­la tumor kostiju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia