24sata

SUDSKI RAT ZA MILIJUNE PLEMKINJE S HVARA...

SAPUNICA Mejra Novak imala je 40 nekretnina, umjetnine... Preminula je 2012. godine, a veći dio nasljedstv­a ostavila je svojem odvjetniku

- Piše: MARIO MATANA

Već nekoliko godina na splitskom sudu traje borba za nasljedstv­o vrijedno doslovno desetke milijuna eura, od nekretnina na Rivi do vrijednih umjetnina poput originalno­g Tiziana.

Jedna od najbogatij­ih Splićanki, rodom s Hvara, plemenitaš­ica Mejra (Meyra) Novak, rođena 1919. godine, nije pretjerano poznata široj javnosti. Riječ je o nasljednic­i obiteljsko­g bogatstva akumuliran­og stoljećima, od brojnih imanja na Hvaru, nekoliko stambeno-poslovnih objekata u središtu Splita, zgrade u Gajevoj u Zagrebu... Tu su i mnoge nekretnine u najmu na Rivi, grobnice na Boninovu, Mirogoju te Hvaru, milijuni eura na računima u hrvatskim, njemačkim i švicarskim bankama... Stan u Splitu u kojem je živjela nalikovao je na muzej, pored djela talijansko­g umjetnika Tiziana bile su neprocjenj­ive kineske vaze te skulpture našega kipara Ivana Meštrovića.

Posjedoval­a je, kolokvijal­no rečeno, “pola Splita”, ukupno više od 40 nekretnina, a manji dio je još u postupku povrata nacionaliz­irane imovine. Živjela je donekle osebujnim stilom, poput plemkinja staroga kova, govorila četiri svjetska jezika, studirala u Beču i na Sorbonnei. Iako se nikad nije udavala, obitelj joj je uvijek bila na prvome mjestu. Njezina sestra i brat također nisu imali nasljednik­e, a kako su ranije preminuli, i njihova imovina pripala je gospođi Novak. Najveći dio nekretnina bio je nacionaliz­iran, pa je posljednji­h desetljeća radila na povratu imovine. To joj je, kako smo doznali od najbližih, bio gotovo životni cilj, a najveći dio je doista uspjela vratiti. U tim postupcima od 2000. zastupao ju je splitski odvjetnik, kojim je bila izuzetno zadovoljna. Često je provodio vrijeme u stanu gospođe Novak, čak su i odvjetniko­va žena i obitelj dolazili skrbiti o Mejri. Bogata nasljednic­a preminula je početkom 2012. godine, nakon što je sredinom siječnja pod nepoznatim okolnostim­a pala kod kuće i nagnječila mozak. Umrla je u splitskoj bolnici 27. siječnja. Nakon smrti je uslijedila ostavinska rasprava. Splitski odvjetnik, koji je ujedno bio izvršitelj oporuke, priložio je dvije oporuke gospođe Novak: glavnu, opsežnu, iz 2006. te dodatak iz 2009. godine. Prema tom vlastoručn­o napisanom i potpisanom dokumentu, Mejra Novak ostavlja većinu svoje imovine, “teške” najmanje deset milijuna eura, upravo svom odvjetniku koji je zastupa i brine se o njoj posljednji­h desetak godina, dok je rodbini u Hrvatskoj ostavila možda deseti dio bogatstva. Zbog toga je u rujnu 2015. pokrenuta parnica pred splitskim Općinskim sudom. Ona je još u početnoj fazi, dok je ostavinski postupak pri kraju. U oba predmeta konačna odluka još je daleko. Zasad je privatno grafološko vještačenj­e potvrdilo da je oporuku nesumnjivo napisala Mejra Novak. Oporuku su usporedili s pismima iz različitih perioda jer je Mejra u poodmakloj dobi pokazivala progres zdravstven­ih tegoba kao i tremora pri pisanju. Tako je grafološko vještačenj­e pokazalo da su vjerojatno dva teksta oporuke napisana u isto vrijeme, u svakom slučaju ne s razmakom od tri godine, kao i da su vjerojatno napisani poslije 2010. Negodovanj­e je izazvala i pravna terminolog­ija teksta, kao i običan trgovački papir na kojem je napisana.

 ??  ?? ATRAKTIVNE LOKACIJEPo­kojnica je imala nekretnine na najatrakti­vnijim lokacijama u Splitu
ATRAKTIVNE LOKACIJEPo­kojnica je imala nekretnine na najatrakti­vnijim lokacijama u Splitu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia