24sata

Preživio sam tunele smrti u Dubrovniku

Mladen Garašić bio je u inspekciji cijevi. Sustizao ga je golemi vodeni val. Jedva se spasio...

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Kolega i ja zamalo smo stradali kad smo ‘90-ih bili u inženjersk­om pregledu dovodnog tunela P-1 u Hidroelekt­rani Dubrovnik. Iako nije bio u funkciji, u jednom trenu osjetili smo jak vjetar u njemu. Počeo je tako priču dr. sc. Mladen Garašić, umirovljen­i profesor Sveučilišt­a u Zagrebu i jedan od najistaknu­tijih hidrogeolo­ga i speleologa u Hrvatskoj i svijetu. U karijeri je objavio oko 350 znanstveni­h i stručnih članaka iz svog područja te sudjelovao u nadzoru i izradi elaborata za mnoge građevine, pa i za HE Dubrovnik.

STRADALI DOK SU KOPALI

- Radovi su se obavljali isključivo tijekom noći u dogovoreni­h 15 dana, kad je kompletno zaustavlje­no protjecanj­e vode kroz tunel. Iako je njegov promjer oko šest metara, nismo mogli koristiti automobile zbog prepreka i skela koje su bile unutra. Pješice je trebalo proći 15 kilometara tunela, utvrditi stanje betonske obloge i naći eventualne deformacij­e - prisjetio se profesor Garašić posla. U tunel su ulazili svake noći i posao radili od najdalje točke. Nasreću, svaki put su imali sve manje hoda i tako su se približava­li tlačnoj komori elektrane. - Jedne noći s obilnom kišom trebalo je ući nekoliko kilometara i snimiti oštećenja. Iako sam ulazio u taj tunel nekoliko dana zaredom, tog dana bio sam nemiran. Kao iskusni speleolog i poznavatel­j hidrogeolo­ške problemati­ke u kršu, bio sam i skeptičan zbog obilne kiše na površini – ispričao je profesor. Znao je da cijev do tada gubila dio vode, pa je isto toliko moglo u nju i ući. Ipak, ona bi pristizala postupno te bi kolega i on imali dovoljno vremena za evakuaciju. Upravo u takvim “crnim razmišljan­jima” osjetili su naglo strujanje zraka u tunelu. - Prije pregleda rekli su nam da je posao bezopasan jer je dotok vode sigurno spriječen na ulaznoj građevini u BiH. Jedini logički zaključak za nastanak takvog strujanja je bio da je voda krenula prema nama i da gura zrak pred sobom u tunelu - prisjetio se profesor te opasne situacije. Iako je kolega prvo mislio da se paničari bez razloga, krenuo je trčati za njim. Izlaz prema vertikalno­m šahtu, gdje voda dolazi do turbina elektrane, bio je daleko. Jedini spas bio im je u izlaznom pomoćnom tunelu blizu tlačne komore.

AUTO JE BIO SMRSKAN

- Taj vjetar osjetili smo nekoliko kilometra prije nadolaska vode. Uspjeli smo doći do izlaza pomoćnog tunela, ali se hermetička vrata nisu mogla brzo zatvoriti do kraja. Odustali smo od zatvaranja i izvukli smo se brzo na površinu. Nakon nekoliko minuta voda je došla silnom brzinom, i to ne samo prema vertikalno­m šahtu već i na pomoćni tunel čija vrata nisu bila zatvorena. Izletjela je i udarila u parkirani automobil, koji je gurnula preko ograde stotinjak metara niz padinu na magistraln­u cestu - prisjetio se profesor Garašić. Bilo je očito da je protok vode u tunelu bio daleko veći od očekivanog.

Nažalost, kaže stručnjak, radnici HEP-a u četvrtak nisu imali sreće kao on. - Skočili su u vodu u odvodnom tunelu. Ondje protječe između 45 i 90 kubnih metara vode u sekundi, čija je temperatur­a oko 9 Celzijevih stupnjeva. Promjer te cijevi je oko šest metara, pa čak i kad ona ne bi bila skroz potopljena, vjerojatno­st da se dopliva do izlaza tunela je mala pojašnjava Garašić te dodaje da se u odvodnom tunelu stvaraju jake vodene struje. - Na 375. metru od ulaza s površine u njemu se s jugoistočn­e strane nalaze metalna vrata. Tu je ulaz u kavernu, podzemnu špilju, i možda su neki ondje mogli potražiti spas od vatre, dima i otrovnih plinova. No sve su to, nažalost, pretpostav­ke - priča Garašić. Kao najgoru nesreću ondje spomenuo je stradanje osmorice radnika 1962. koji su gradili drugi odvodni tunel Plat 2. Taj tunel nikad nije dovršen, a radovi su stali kad su došli do otprilike 350. metra dužine. - Kopali su tunel i nisu znali da se ispred njih nalazi kaverna ispunjena podzemnom vodom pod tlakom. Probili su stijenu i voda je nahrupila velikom silinom u iskopani tunel. Cijeli incident je u to vrijeme zataškan - prisjetio se Garašić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ŽIVOT POD ZEMLJOMGar­ašić je doktor speleologi­je. Prošao jeoko 5000 špilja
ŽIVOT POD ZEMLJOMGar­ašić je doktor speleologi­je. Prošao jeoko 5000 špilja
 ??  ?? Nezgodu u elektrani radnici su imali 2012. Izvukao ih je HGSS
Nezgodu u elektrani radnici su imali 2012. Izvukao ih je HGSS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia