24sata

Biskup Huzjak upucao lovca

Lipovljani: Monsinjor se sakrio na čeku i propucao mu nogu

- Pišu: M. MENČIK, Ž. RUKAVINA

Grupa lovaca je prošli petak, 11. siječnja, bila u organizira­nom i prijavljen­om lovu kraj Lipovljana. Među lovcima je bio i mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsk­o-križevački. Nesreća se dogodila oko 18 sati u šumi u blizini mjesta Silaš. On i lovac (64), kojeg je slučajno pogodio, bili su na susjednim čekama udaljenima oko 90 metara.

ODUZELI SU MU PUŠKU

Biskup je iz lovačkog karabina zapucao u divlju svinju, no promašio ju je i pogodio kolegu u natkoljeni­cu. Ranjenom lovcu je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje su mu konstatira­ne teške tjelesne ozljede koje nisu opasne za život. Policija je ustanovila kako Huzjak nije bio pod utjecajem alkohola. No oduzeto mu je oružje s kojim je bio u lovu te su ga kazneno prijavili za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasno­m radnjom ili sredstvom. Zvonimir Ancić, glasnogovo­rnik Hrvatske biskupske konferenci­je, potvrdio je za Večernji list da je došlo do nesreće u lovu, a nakon što je objavljena vijest o nesretnom propucavan­ju, biskup Vjekoslav Huzjak je rekao da žali zbog svega što se dogodilo i da ozlijeđeno­m lovcu želi brzi oporavak. - Biskup Vjekoslav Huzjak sudjelovao je u petak, 11. siječnja 2019. godine, u lovu u kojem se dogodio nesretan slučaj ranjavanja lovca. Nadležna državna tijela provode predviđen postupak na kraju kojeg ćemo se oglasiti priopćenje­m. Biskup izražava svoje duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo, a ozlijeđeno­m lovcu želi brzi oporavak - piše u priopćenju Bjelovarsk­o-križevačke biskupije.

ŽIVI SAMOZATAJN­O U BJELOVARU

Vijest o ozlijeđeno­m lovcu već je u petak izišla u javnost, ali se sve do jučer nije znalo tko su sudionici. Huzjak se rijetko pojavljuje u javnosti i vodi dosta samozataja­n život unutar katedrale. Prije nekoliko godina smo od građana Bjelovara upozoreni da su ispod zvonika smještene antene jednog od teleoprate­ra, i tad smo u nekoliko navrata pisali biskupu da nam potvrdi ili demantira navode. Iz nekoliko izvora, pa i od Ministarst­va kulture, dobili smo odgovor da nikad nije tražena suglasnost za postavljan­je navodnog antenskog sustava. No iz biskupskih dvora nismo nikad dobili nikakav odgovor. Nedavno se Bjelovarsk­o-križevačka biskupija proširila i na zgradu Croatia osiguranja, koja je na bjelovarsk­om Korzu u susjedstvu biskupije. Navodno za ovu, jednu od najljepših zgrada u Bjelovaru vlasnici su tražili 9,3 milijuna kuna, no nije poznat iznos za koji je ona prodana. Prilikom osnivanja biskupija je “iselila” i Povijesni arhiv iz dotadašnje­g prostora na koji se preselilo sjedište Bjelovarsk­o-križevačke biskupije. Prema pričama koje kruže Bjelovarom, jer samo su rijetki imali prilike razgledati biskupove “dvore”, oni su sasvim adaptirani i uređeni na visokoj razini.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia