24sata

DOK JE UBOJICA VANI, NE IZLAZI MO IZ KUĆA

Edin Gačić (44), osuđeni ubojica iz Brđana u BiH, koji je na slobodi ponovo ubio, danima bježi policiji. U njegovom selu vlada strah, mještani ne izlaze na ulice

- Piše: VELIMIR BEGIĆ

Nadamo se kako će policija nešto napraviti. Vjerujemo im da će ga uhvatiti ili ubiti, a bolje bi bilo da ga ubiju u potjeri. Onda bismo svi znali gdje je i bili bismo mirniji, kazao nam je Ibro Padalović iz sela Brđani u općini Konjic u BiH.

Prije godinu dana nakon odsluženja dvadesetog­odišnje zatvorske kazne za ubojstvo majke i prijatelja imanje u njihovom selu kupio je Edin Gačić (44), nekadašnji pripadnik specijalne postrojbe Armije BiH El mudžahid. U ponedjelja­k 4. veljače ubio je mještanina Sauda Sultanića (39), oca troje djece. Gačić ga je navodno ubio oko 7.30, nedugo nakon što je Sultanić otvorio prodavaoni­cu, koju drži zajedno s rođakom.

UBIO GA I PROBIO NOŽEM

Pucao je s vrata, a navodno mu je poslije zadao i udarac nožem. Motiv ubojstva nije poznat. Od tog dana pokrenuta je velika potraga za Gačićem. U subotu navečer stigla je i vijest da je u Suhodolu, mjestu kraj Tarčina, gdje se nalazi Objekat Federalne uprave policije pronađeno tijelo ubijenog policajca. Ubijen je Mahir Begić, pripadnik FUP-a, koji je čuvao objekat. Nestao je i njegov službeni pištolj, a nakon ubojstva navodno je, kao i Sultanić, proboden nožem. - Slabo je s nama kontaktira­o, samo bi pozdravio i prošao. Policija je stalno u selu. Strah nas je, ali vjerujemo da će ga pronaći - govori nam Esma Đipa koju smo zatekli na ulazu u selo, dok presađuje cvijeće, i kroz od straha jedva primjetni osmijeh, nam dodaje ‘’a šta ću sad život i dalje’’. Dalje smo krenuli i mi, svjesni kako su joj draži svakodnevn­i razgovori sa cvijećem, nego s novinarima. Jer u selu Brđani, među onim

rijetkima koji se usude izići iz kuće, tema je samo jedna.

SVI NAPUŠTAJU SELO

- Ima dosta raje koje je strah. Mene nije. Radim svoj posao, šta ću sad. Većina ključa kuće i ne izlazi, a već sada nije ni mali broj onih koji su napustili selo, ako imaju nekoga svoga u većem gradu - priča nam Meho dok pored nas prolazi policijska patrola, a helikopter­om nas u selu nadlijeću zračne snage. Većina kuća je zatvorena i zaključana. Dim iz dimnjaka otkriva one koji su u selu, ali rijetki su nam otvarali. Tek provire kroz prozor, a rijetki hrabriji izađu pred kuću. Ibro nas vodi prema Gačićevoj kući, ali zastaje na pristojnoj udaljenost­i. To je jedina kuća u selu, čija su vrata ovih dana otvorena. - SIPA (Agencija za istrage i zaštitu) je probila vrata. Nije on dolazio tu od kada ga traže kaže Ibro, dok su mještani uvjereni kako će se vratiti tu ‘’jer je u godinu dana mogao upoznati teren’’, pa apeliraju na policiju da u selo dolazi još češće. - Nećemo ići. Ostajemo ovdje. Nadamo se kako će sve dobro završiti, iako je gore nego je bilo u ratu. Vjerujte mi psihoza kod ljudi puno je veća - kazao nam je Ibro Padalović.

 ??  ?? Policija je u potrazi za ubojicom blokirala ceste
Policija je u potrazi za ubojicom blokirala ceste
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia