24sata

Zagrizla me je za ruku. Povukla me je natrag, a ja sam pokušavala svim silama izvući ruku iz njezinih usta. Ugrizla me malo iznad lakta i nije puštala. Nekoliko sam se minuta borila da mi pusti ruku iz svoje čeljusti.

-

Govori nam to Katarina Horvatić iz Čukovca kraj Ludbrega. Komplikaci­je zbog ugriza životinje osjeća i sad, 10 mjeseci nakon napada, a osiguravat­elj cirkusa čeka da završi liječenje. Ali liječenje traje još, a kad će joj ruku izliječiti, ne zna se. Naime, u ljeto 2018. godine Katarina je odvela unuka na predstavu u cirkus koji je gostovao u Ludbregu. Nakon predstave, oko 18 sati, kao i brojni posjetitel­ji, pošli su između boksova. Išla je zadnja, a ispred nje je hodao unuk. U jednom trenu osjetila je u lijevoj ruci strašnu bol koja ju je, kaže, paralizira­la. Imala je osjećaj da će joj nešto otkinuti ruku. Katarina kaže da je “odletjela“nekoliko metara natrag. Nasreću, deva nije napala njezina unuka. Ruka joj se vrlo brzo “udvostruči­la“, a bol je bila nepodnošlj­iva. Hitna pomoć prevezla ju je u Dom zdravlja, a onda u Varaždin u bolnicu. Iz dvije duboke rane liptala je krv. - Sa svake strane rana je bila duboka pet centimetar­a i prvo su zaustavili krvarenje - kaže Katarina. Kasnije su mjesta ugriza sašivena, a ona je, uz tetanus, četiri tjedna išla na injekcije protiv bjesnoće. - Prepisali su mi i lijekove jer se na mjestu ugriza stvarala infekcija. Drugi dan ruka mi je pocrnjela. Prihvatila sam ispriku uprave njemačkog cirkusa, a žao mi je što nisam slikala ruku - rekla je baka. Na početku su bili više nego korektni, da bi nakon nekog vremena sve gotovo zaboravili. - Dogovorili smo se da ću nakon liječenja dobiti odštetu od njihova osiguravat­elja iz Njemačke - prepričava svoju moru. I danas gotovo svaki dan ide neurologu. Provela je i 15 dana u Varaždinsk­im Toplicama. No živci na ruci su joj oštećeni. To joj je problem jer živi od uzgoja jagoda i povrća. Vlasnike cirkusa sud u Hrvatskoj je kaznio sa 150 kuna zbog držanja životinja bez nadzora.

 ??  ??
 ??  ?? Nakon što je majka optužila zagrebačku policiju da je prekasno reagirala u slučaju obiteljsko­g nasilja na Peščenici, gdje je bivši specijalac na uvjetnom dopustu, pijan pretukao kćer, oglasila se policija. Priznali su da je u komunikaci­ji s majkom “bilo manjih propusta” i najavljuju sankcije. Tvrde da su nakon prve dojave počeli tražiti počinitelj­a, a nakon što su susjedi prijavili obiteljsko nasilje, uhitili su ga u roku od 14 minuta. (ik)
Nakon što je majka optužila zagrebačku policiju da je prekasno reagirala u slučaju obiteljsko­g nasilja na Peščenici, gdje je bivši specijalac na uvjetnom dopustu, pijan pretukao kćer, oglasila se policija. Priznali su da je u komunikaci­ji s majkom “bilo manjih propusta” i najavljuju sankcije. Tvrde da su nakon prve dojave počeli tražiti počinitelj­a, a nakon što su susjedi prijavili obiteljsko nasilje, uhitili su ga u roku od 14 minuta. (ik)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia