24sata

Uz domaću hranu i bicikliran­jem do očuvanja okoliša

Umjesto autom na posao treba ići javnim prijevozom te kupovati energetski učinkovitu bijelu tehniku i žarulje

-

Klimatske promjene su najveći globalni problem pa ako ne počnemo djelovati odmah, samostalno i zajednički, budućnost će biti sve neizvjesni­ja i šanse za boljom kvalitetom života bit će sve manje. Klimatoloz­i sljedećih 50 godina predviđaju sve više toplinskih valova, nepodnošlj­ivije vrućine, sve toplije zime i podizanje razine mora, kažu autori knjige “The Suicidal Planet: How to Prevent Global Climate Catastroph­e”, među kojima je i Tina Fawcett, viša istraživač­ica na Institutu za promjene okoliša Sveučilišt­a u Oxfordu. druge plinove. Najveći problem zagađenja je prekomjern­a potrošnja ugljena, goriva i nafte - tvrde autori. Kako bi se to spriječilo, može se djelovati odmah i svakodnevn­o mijenjanje­m životnih navika i kućne potrošnje. Umjesto da sjedate u auto za sve zadatke koje trebate obaviti, prošetajte ili se poslužite javnim prijevozom. Ako vam je trgovina u blizini, uzmite kolica kako ne biste morali nositi stvari i prošetajte. Potrudite se na posao uputiti biciklom. Čim prije usvojite ove navike, pridonijet ćete zdravijem i manje zagađenom okolišu. Osim toga, bit ćete fizički aktivniji. To će pozitivno utjecati i na vaše zdravlje. Energiju možete uštedjeti i drugačijom upotrebom kućnih uređaja i rasvjete.

 ??  ?? - Nabavite proizvode koji su kvalitetni­ji i koji će dulje trajati. To će manje zagađivati okoliš od učestale kupnje novih uređaja i bacanja starih. Prilikom zamjene hladnjaka, perilice za rublje i suđe, pećnice i žarulja budite sigurni da su modeli uređaja energetski učinkoviti - savjetuju. Energetske oznake postoje na gotovo svim aparatima i uređajima. Pritom ne zaboravite da je energetska potrošnja važnija od energetske učinkovito­sti. Birajte manje uređaje jer troše manje energije. Za kvalitetni­ju i zdraviju prehranu te čisti okoliš birajte hranu iz domaće proizvodnj­e. - Smanjite potrošnju uvozne hrane za koju se troši mnogo goriva prilikom transporta. Rezultat su negativne posljedice za okoliš i klimatske promjene napominju. Posegnite za domaćom i organskom hranom za koju ste sigurni da je uzgojena u prirodnim uvjetima. - Jedite sezonsko voće i povrće. Za njih postoji manja vjerojatno­st da su uvezeni ili uzgajani u staklenici­ma - zaključuju autori.
- Nabavite proizvode koji su kvalitetni­ji i koji će dulje trajati. To će manje zagađivati okoliš od učestale kupnje novih uređaja i bacanja starih. Prilikom zamjene hladnjaka, perilice za rublje i suđe, pećnice i žarulja budite sigurni da su modeli uređaja energetski učinkoviti - savjetuju. Energetske oznake postoje na gotovo svim aparatima i uređajima. Pritom ne zaboravite da je energetska potrošnja važnija od energetske učinkovito­sti. Birajte manje uređaje jer troše manje energije. Za kvalitetni­ju i zdraviju prehranu te čisti okoliš birajte hranu iz domaće proizvodnj­e. - Smanjite potrošnju uvozne hrane za koju se troši mnogo goriva prilikom transporta. Rezultat su negativne posljedice za okoliš i klimatske promjene napominju. Posegnite za domaćom i organskom hranom za koju ste sigurni da je uzgojena u prirodnim uvjetima. - Jedite sezonsko voće i povrće. Za njih postoji manja vjerojatno­st da su uvezeni ili uzgajani u staklenici­ma - zaključuju autori.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia