24sata

UZGAJALI SU DUHAN, MUČILI SE, ŽIVJELI U SIROMAŠTVU IZ KOJEG SU SE HTJELI IZVUĆI

-

- Ovdašnje su vam žene fizički radile isto kao i muškarci. Ove smo godine brali grožđe, znate kako je to kod nas, jedan drugom idemo u berbu, to je tu normalno, nitko nikoga ne plaća da bi mu pomogao. Obične su gluposti da Bandić plaća ljudima da rade na njihovu polju. Ja živim u kući preko puta njihove - rekao nam je Leko, inače ravnatelj škole u Grudama, pa nastavio:

OD KRMETA OPANKE IMAO

- Milanova majka je uzela kantu i krenula onako bolesna u polje trgati lozu. Hoću vam samo slikovito dočarati kako ovdje ljudi žive. Žena je naučila cijeli život raditi, čak i tako bolesna ne može samo sjediti. Iz stare kuće u Cerovu Dolcu u kuću u Poganoj Vlaki obitelj Bandić se preselila sedamdeset­ih godina. Bila je to obiteljska kuća Blagice Bandić. Preko puta nje, tamo je i danas, bili su jedna veća njiva i vinograd. S vremenom su kupili još zemlje, da bi na kraju došli do 3000 trsova merlota.

O tome kako se skromno živjelo tad u hercegovač­kim selima svjedoči i guslar iz Gruda Željko Šimić, Bandićev srednjoško­lski nastavnik matematike, koji je o njemu spjevao ep. Jedan od stihova kaže: “Prve gaće i kaputa malo, sašilo mu kad u školu slalo, bos najviše hoda je po selu, zimi ljeti kroz godinu cijelu, tvrd mu taban u obiju noga, žesticu draču gazit moga, kad je prvi razred pohađao, od krmeta opanke imao”.

NAUČILI SMO RADITI, NE KUKATI

Nakon lokalnih izbora 2013. godine Bandić je posjetio majku u mostarskoj bolnici. Njegova je majka tad bila operirana, a Bandić joj je donio cvijeće. Tad je mislio da je na samrti, ali nije bila.

- Bila sam u bolnici, a moj Milan mi donese voće, bude petnaestak minuta, pa kaže da nema više vremena biti sa mnom, da mora raditi. Uvijek sam mu govorila: ‘Milane moj, uzmi odmor, kao i drugi ljudi’. “Rano smo ostali bez oca, sve smo iznijeli na svojim rukama. Mi smo naučili raditi, šparati, boriti se i ne kukati. Stvorili smo to nešto krova nad glavom i sad o nama pišu laži. Pitaju uvijek da damo slike dok smo bili djeca. Nemamo mi slika, nije bilo fotoaparat­a, nije se imalo novaca za slike”, rekla nam je Bandićeva sestra Tonka.

Odlazak majke će Milanu Bandiću biti najteži dan u životu. Sad se može bojati još samo Boga.

MOJ MILAN MI DONESE VOĆE U BOLNICU I NAKON 15 MINUTA KAŽE DA IDE JER MORA RADITI

majka Blagica nakon bolesti 2013. JA SE BOJIM SAMO DRAGOGA BOGA I MOJE MAME BLAGICE, A NE VAŠEG PROTUKANDI­DATA

Bandić na izborima 2012. SDP-ovcima VRLO RANO SMO OSTALI BEZ OCA, SVE SMO MORALI IZNIJETI NA SVOJIM RUKAMA...

Bandićeva sestra Tonka o odrastanju

 ??  ?? NIJE ZNALA SJEDITI Blagica je i bolesna odlazila raditi u polje
NIJE ZNALA SJEDITI Blagica je i bolesna odlazila raditi u polje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia