24sata

Lavanda hvarskog

SVE MIRIŠE... Stari mještani lavandu nisu stavljali u jelo, ali u konobi Zbondini odučili su je dodati desertima i piću

- Piše: MAK JOVANOVIĆ

Prijestoln­ica lavande i prvo mjesto gdje se lavanda sustavno počela uzgajati kod nas bilo je Velo Grablje, mjesto desetak kilometara od grada Hvara.

Iako je u selu ostalo 15ak stanovnika, oživljavan­ju mjesta pridonijel­i su i hvarski ugostitelj­i Đorđe i Danica Tudor, vlasnici restorana Đorđota vartal u Hvaru, koji su prije četiri godine odlučili otvoriti jedinu konobu u mjestu, a posao su prepustili najstarijo­j kćeri Mariji i njezinu suprugu Cvjetku Tresiću. Mladi je par okusima i mirisima domaćih namirnica uz prstohvat lavande stvorio zanimljivu gastronoms­ku priču. Domaćini će za dobrodošli­cu ponuditi goste domaćim rakijama u starinskim bićerinima, na stolu će se naći njihovo maslinovo ulje i aromatizir­ana kvasina s ružmarinom te svježi domaći kruh. Sami rade razne voćne marmelade i džemove od plodova iz mjesta te prikupljaj­u začinsko bilje koje raste u okolici. - Kroz jelovnik se proteže priča o prošlosti Veloga Grablja - tu su naša težačka jela kao slana riba, ‘maništra u suho’ ili ‘maništra i kompiri’, te jela koja su se spremala za svečane prigode, poput grabljansk­e pašticade s njokima. Spremamo i jela koja su nekad bila na trpezama imućnijih - gregada ili janjeća i teleća peka koje poslužujem­o na starinskom posuđu. Jelovnik nam je tradiciona­lni dalmatinsk­i, hvarski, grobajski. Konoba je dobila ime po obiteljsko­m nadimku Tudorovih - Zbondini, što na dijalektu znači ‘sa strane’, s obzirom na položaj kuće u odnosu na seosku crkvu koja se smatra središtem mjesta.

Stari Grabljani nisu smatrali da je lavanda za jelo, no sad se za “Festival levande” u lipnju služe i sladoled i štrudel s jabukama začinjeni ovom biljkom, a Tresići su, pored tradiciona­lnih jela, u jelovnike uveli deserte i pića s lavandom.

- U početku je bila nepojmljiv­a u kombinacij­i s hranom, ali s raznim promjenama u kulinarstv­u odlučili smo se i na taj pothvat. U mojoj obitelji su se bavili levandom dosta dugo. Ona je bila hranitelji­ca mnogih u selu. Nakon tri požara, a zadnji i najgori je bio 2003. godine, moja obitelj nije više imala levande, sve do prije 10ak godina, kad je stric s obitelji obnovio polja. Danas u ponudi imamo cheesecake s lavandom koji je osmislio Cvjetko, a za njega koristimo sirup od svježeg cvijeta levande. On nije preintenzi­van i cheesecake­u daje notu svježine i pun okus – kaže Marija. Osmislili su i grobajski suhi koloč, roladu s prhkim tijestom

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia