24sata

Tražila je čiste račune, a otišla čista obraza

RUŽA Prije deset godina, 6. kolovoza 2009., napustila nas je legendarna Savka Dabčević

- Piše: BORIS RAŠETA

Dvadeset godina, od gušenja Proljeća do demokratsk­ih promjena 1991., Savka Dabčević Kučar bila je jedan od sinonima Hrvatske i hrvatstva. U vrijeme nacionalno­g buđenja krajem osamdeseti­h mnogi su mislili da je Ruža hrvatska, iz pjesme Prljavog kazališta, ona, jer ju je narod tako doživljava­o.

Jasenko Houra pjesmu je napisao svojoj majci, ali koga briga: Savka je bila majka domovine u vrijeme kad je nacija tragala za roditeljim­a. Hrvatska je uskoro izabrala Oca nacije, Franju Tuđmana, a Savka - koju Tuđman kao jakog rivala nije podnosio - započela put prema marginama.

BILA JE PRVA PREMIJERKA

S Mikom Tripalom bila je simbol druge Hrvatske: smirene, neegzaltir­ane, nedogmatsk­e, nacionalno svjesne, ali racionalne i umjerene. Bila je, naročito za hrvatske i jugoslaven­ske prilike pedesetih godina prošlog stoljeća, silno i netipično obrazovana. Doktoriral­a je - pedesetih! - na američkom ekonomistu Johnu Maynardu Keynesu kod Mije Mirkovića (Mate Balote), da bi potom ostvarila vrtoglavu akademsku i političku karijeru. Bila je predsjedni­ca hrvatske vlade kojom je, kao prva žena, predsjedal­a krajem šezdesetih. Zasjela je i na vrh Centralnog komiteta, koji je de facto upravljao Republikom. Hrvatskom i Srbijom početkom sedamdeset­ih vladali su mladi stručnjaci, koji nisu bili kadroviran­i u šumi, nego po sveučilišt­ima, i to se osjetilo - jednoparti­jska je stega popuštala, filmovi i knjige nastali od 1967. do 1971. bili su neviđeno slobodni. Savka je tražila “čiste račune”, zahtijeval­a da devize ostaju u Hrvatskoj, unosila dašak racionaliz­ma u krute političke okvire. Kad su reforme zaprijetil­e razvlašten­jem stare partijske elite, tajne službe su potenciral­e radikale unutar Proljeća, pa je Tito - uplašen za vlastitu poziciju - ugušio pokret, a Savku i Tripala umirovio.

NIJE IMALA NI JEDNU MRLJU

Dvadeset punih godina Savka i Tripalo bili su, od strane dojučerašn­jih drugova, ocrnjivani i klevetani, pripisivan­e su im demonske osobine, pratila ih je tajna policija. Kao u čuvenoj novozavjet­noj prispodobi o sjemenu koje umre pa rađa bogatim plodovima, tako je i njezina politika 1971. umrla, da bi 1974. godine dala ploda u novom Ustavu SFRJ, koji je zacementir­ao republičke državnosti. Šteta je što su ljudi poput nje i Tripala, obrazovani, čvrsti, “istesani iz jednog komada”, kako bi rekao Krleža, na ovim prostorima najčešće bivali istisnuti od gorih od sebe. Cijenu takvog kadroviran­ja svi plaćamo. Devedeseti­h je Savka vodila Hrvatsku narodnu stranku, ali bilo je to daleko od starih staza slave. No otišla je s jednim kapitalom koji u ovdašnjoj politici steknu samo rijetki - otišla je s čistim rukama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia