24sata

NESTAO U HRVATSKOJ, ZVALI I FBI

NIJE SE JAVIO Jacob je nestao prije 10 dana u Baškoj Vodi. Tad se zadnji put javio majci koja moli za pomoć

- Piše: MATEO IVIĆ

Rekli su mi da je o njegovu nestanku obaviješte­na svaka policijska uprava u Hrvatskoj, da je na području Makarske u potragu bilo uključeno 300 ljudi i da policija razgovara s više od 100 ljudi.

Rekla je to Kathy Lingo, koja tvrdi da je majka nestalog 18-godišnjeg Amerikanca Jacoba Andrewa Linga za Jutarnji. MUP je informacij­u o njegovu nestanku objavio na portalu nestali.hr. Naveli su i da je posljednji put u telefonsko­m razgovoru s obitelji naveo da se nalazi na području Baške Vode. Bilo je to 25. srpnja, a obitelji se tad obratio preko Face Timea. Traže ga već deset dana.

- Obratila sam se i američkom veleposlan­stvu 31. srpnja. Oni su me uputili na lokalnu policijsku postaju. Imala sam dojam da ga policija ne traži, ali su me u veleposlan­stvu uvjerili u suprotno. Čak je i FBI uključen u istragu te pokušavaju otkriti poruke s Jacobova mobitela - rekla je Kathy. Navodno se radilo o prijetećim porukama. Kako piše Dalmatinsk­i portal, mladi Amerikanac putuje sam. Planirao je proputovat­i nekoliko zemalja u osam tjedana nakon završetka škole. Napustio je svoj dom u Philadelph­iji u američkoj saveznoj državi Pennsylvan­ia još 24. lipnja. U Beč je doputovao idućeg dana. Bio je nekoliko dana u Austriji, a potom je otputovao u Švicarsku, Francusku i Italiju. Za to vrijeme je bio u kontaktu s prijatelji­ma i obitelji. Italiju je napustio 19. srpnja, a obitelji je rekao da mu je tamo preskupo. Autobusom je doputovao u Zagreb. Nije imao nikakve posebne planove, a Hrvatsku je izabrao jer su mu rekli da je jeftinija od Italije, piše Dalmatinsk­i portal. Obitelji je navodno poslao fotografij­u 22. srpnja. Na njoj se vidi Baška Voda, a tri dana kasnije opet se čuo s obitelji. Rekao im je da je u beach baru i da mu je preostalo 300 dolara pa je za 10 dolara za noć unajmio ležaljku kako bi sačuvao nešto novca. Obitelj mu je na račun uplatila nešto novca, ali se kasnije pokazalo da taj račun uopće nije koristio. To je bio njegov posljednji kontakt s obitelji. Nakon toga njegov mobitel više nije bio aktivan. Jacob je visok 182 centimetra, ima smeđu kosu i zelene oči. Nije ovo prvi nestanak stranca na Jadranu ove godine. Podsjetimo, 25. lipnja je u Nacionalno­m parku Mljet nestala Slovenka Alma Novljan. Zadnji put su je vidjeli tog dana u poslijepod­nevnim satima u autokampu Đenka Lovište gdje je imala prijavljen­o boravište. Nestanak je prijavio suprug. Otišla je u šetnju sjeverozap­adno od Malog jezera na Mljetu i više se nije vratila. Za njom su na terenu tragali brojni pripadnici HGSS-a, rendžeri parka, vatrogasci, policija, pa čak i helikopter HRZ-a. Njezin sin je za informacij­e ponudio čak i 10.000 eura nagrade.

 ??  ?? Jacob je bio u Austriji, Švicarskoj i Italiji. Nestao je u Hrvatskoj
Jacob je bio u Austriji, Švicarskoj i Italiji. Nestao je u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia