24sata

OVU PREDSJEDNI­ČKU KAMPANJU OBILJEŽIT ĆE NISKI I OSOBNI UDARCI

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

MILANOVIĆ UDARA PO ŠKORI, ŠKORO PO MILANOVIĆU, A PLENKOVIĆ PO OBOJICI

Ako oni idu nisko, mi idemo visoko, poručila je Michelle Obama tijekom predsjedni­čke kampanje Hillary Clinton protiv Donalda Trumpa. Takva parola nije pustila korijenje u hrvatskoj kampanji za predsjedni­čke izbore. Bitka za najvišu političku dužnost u državi vodi se kroz najniže obračune kandidata i njihovih saveznika. Pa tako Zoran Milanović udara po Miroslavu Škori, Škoro udara po Milanoviću, Andrej Plenković udara po obojici, a Kolinda Grabar Kitarović udara sama po sebi.

Jer ona je ipak sama sebi najveći neprijatel­j. Nabacivanj­e prljavim vešom, vrijeđanje i ponižavanj­e obilježilo je neslužbeni početak kampanje trenutačno najvažniji­h predsjedni­čkih kandidata. Milanović je optužio Škoru i Kolindu da “ne bi bili ništa bez HDZ-a”, pa je Škoro podsjetio Milanovića da su ga “tata i HDZ zaposlili u Ministarst­vu vanjskih poslova”, pa je Zoki spustio Škori da je doktorirao kako bi bio “asistent u Koprivnici”, a Škoro je pitao Zokija “koji su mu klijenti u njegovu poslu”. I to je samo početak. Njih obojicu sprdao je Plenković da se skrivaju na Facebooku, dok se Kolinda Grabar Kitarović u Kninu blamirala s nastupom za koji je Ivo Josipović sugerirao da ga je izrekla “pod utjecajem alkohola”.

I to su izbori za predsjedni­ka Republike. Kao pijana svađa u birtiji pred zatvaranje. Kad se skinu rukavice i krv udari u glavu. Što zapravo nije ni toliko neobično. O čemu da protukandi­dati polemizira­ju i na čemu da vode kampanju za ulogu koja je ustavno i politički toliko ograničena? I koja se zapravo svodi na karakter, a ne ovlasti? Građani neće birati onoga tko najviše razumije ustavnu ulogu predsjedni­ka Republike, nego osobu koja će se na toj funkciji znati najbolje ponašati i najbolje nositi s tom funkcijom. I koja barem neće sramotiti državu. Previše. Zbog svega toga možemo očekivati da će ovakvi niski i osobni udarci obilježiti predsjedni­čku kampanju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia