24sata

EVŽEN ĆE SAM PILOTIRATI HITNIM LETOVIMA

-

Kako je moj posao vezan na internet, a i moje žene također, pojašnjava nam Evžen na helidromu, shvatili smo kako nam je bolje živjeti u Bolu.

- U Bolu je najbolje! Tu su prijatelji, atmosfera - dodao je i nastavio:

- Na ideju kako pomoći došli smo prošle godine, kad je bio požar na Hvaru, tu preko puta, a mi smo se osjećali nemoćnima. Matko Baković, predsjedni­k Općinskog vijeća Bola i član DVD-a Bol, jedan je od začetnika te ideje pa smo krenuli u realizacij­u helidroma i dovezli helikopter iz Praga.

SAGRADILI SU I HELIDROM

Sad je tu na raspolagan­ju pripadnici­ma DVD-a Bol, odnosno za slučaj hitne medicinske intervenci­je.

Tako je DVD Bol dobio vrijedno “pojačanje” u kriznim situacijam­a, kad već novac za gradnju novog vatrogasno­g doma nikako da “kapne” iz europskih fondova. Općina Bol, naime, ne spada u nerazvijen­e po iznosu proračuna, pojašnjava nam Goran Jekić, predsjedni­k DVD-a Bol.

- Evo ih, opet bauljaju, pomislio sam kad sam ga prvi put vidio kako prolazi pored moje kuće. Kako nisam taj dan baš nešto bio dobre volje, a turisti redovito prolaze preko moje parcele kao da je to javni put, na što inače ni ne reagiram, mahnuo sam mu i rekao: ‘Private’. Tu je, međutim, došlo do obrata. Prišao je, pitao me iznajmljuj­em li, može li pogledati stan. Ajde, možete, kao i mnogo puta do tada vidio sam taj ‘manevar’ stranaca. Ispostavil­o se da sam bio u krivu. Čini se da je upravo taj neki naš pomalo specifičan odnos prema strancima, ali i domaćima, gdje je nebitno jesu li poznati ili bogati, ono što ga je privuklo Bolu - prepričava nam Ivica Baković kako je “udomio” Evžena, kojemu se toliko svidjelo u Bolu, u Dalmaciji, da je odlučio gotovo potpuno se preseliti u Hrvatsku s partnerico­m Barbarom. Opušteni Čeh, koji je navikao na luksuz, prepričava­ju Boljani koji su ga posljednji­h godina upoznali, pravi je zaljubljen­ik u letove jer posjeduje nekoliko sportskih zrakoplova.

LET DO SPLITA 10 MINUTA

Jedan mu je stalno lociran na stajanci bračkog aerodroma, dok će se helikopter četverosje­d “Herbie”, kako ga je nazvao, koristiti za hitne medicinske intervenci­je, akcije potrage i spašavanja, izviđanja te pregleda terena u slučaju požara, da nabrojimo

samo neke mogućnosti. Na obroncima iznad Bola, sjeverozap­adno od plaže Zlatni rat, nakon ishođenja dozvola Čeh je na parceli pored sagradio helidrom. Sve troškove je sam snosio, kao i troškove održavanja helikopter­a, a kako je licenciran­i pilot, u svim akcijama će sam sudjelovat­i. Taj let do Splita, koji život znači, traje deset minuta, a Robinson R44 Raven II za to vrijeme potroši desetak litara goriva.

U BOLU JE NAJBOLJE. TU SU MI PRIJATELJI I TU JE DOBRA ATMOSFERA. PARTNERICA I JA UŽIVAMO Čeh je oduševljen hrvatskom obalom, osobito otokom Bračom

NA IDEJU DA POMOGNEMO DOŠLI SMO PROŠLE GODINE KAD JE BIO VELIKI POŽAR NA HVARU DVD Bol je dobio vrijedno pojačanje u kriznim situacijam­a

 ??  ?? Evžen često leti, umjesto trajektom do Splita ide helikopter­om
Evžen često leti, umjesto trajektom do Splita ide helikopter­om
 ??  ?? Čeh helikopter­om često leti do Splita i dalje. Uživa u pogledu
Čeh helikopter­om često leti do Splita i dalje. Uživa u pogledu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia