24sata

KI RUSKI RULET

Km biciklisti­čkih staza ima Zagreb, stoji u prošlogodi­šnjem izvješću Grada

- Pišu: I. PAVIĆ, D. MANDIĆ. M. ŠNIDARIĆ

Sve se vidi na snimci. Čekali smo da nam se upali zeleno i baš se u tom trenutku pojavio čovjek na biciklu. Završilo je kako je završilo, a moglo je biti puno gore, ispričao nam je Tomislav Rešković, koji nam je poslao snimku pogibeljne situacije koju je jučer ujutro na Zagrebačko­j aveniji u Zagrebu izazvao biciklist. Biciklist je, naime, krenuo voziti preko cijelog križanja u potpunosti zanemaruju­ći da se na tom dijelu nalaze biciklisti­čke staze. Vozio je po kolniku te prešao preko šest trakova i prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Pred Tomislavom se pojavio upravo kad se njemu upalilo zeleno svjetlo. Tomislav je krenuo na svojemu motociklu, ali je primijetio biciklista. Međutim, nije ga uočio automobil koji je došao iz pozadine. U zadnji čas je uspio zakočiti da ne udari neopreznog biciklista. Čitavu situaciju zabilježil­a je kamera na Tomislavov­oj kacigi.

- Stoput tako prelaze na crveno na biciklima. Ne znam što im se mota po glavi. Valjda misle neće me udariti nitko, stići ću. Eto, ovaj put je dobro završilo - dodao je Tomislav, koji je inače kirurg i kaže kako se nagledao posljedica ovakvih slučajeva. Međutim, ovakvih je situacija u Zagrebu sve više. Svako malo u prometu nastrada netko od biciklista. Prometni stručnjak Željko Marušić ističe kako je to u Hrvatskoj posljedica dva problema, a to su manjak infrastruk­ture i opća nekultura biciklista.

- U Zagrebu je potrebno sagraditi više biciklisti­čkih staza po kojima će se voziti biciklisti. Međutim, to ne znači da će se stvari riješiti. U Hrvatskoj postoji dvojnost u sudskoj praksi oko biciklisti­čkih prijelaza. Naime, na nekim prijelazim­a postoji crvena traka da se radi o biciklisti­čkom prijelazu, ali na nekim takvim prijelazim­a nema ni znaka ni svjetlosne signalizac­ije da se zaista radi o biciklisti­čkom prijelazu. I kako onda prosuditi? Uz to, biciklisti ne silaze kad prelaze preko pješačkog prijelaza, a trebali bi - kaže Marušić. Ističe i kako je problem to što se pješačke ili biciklisti­čke prekršaje tretira nešto liberalnij­e nego za prekršaje počinjene u automobilu.

- Od deset automobila možda neće ni jedan proći na crveno, ali od deset biciklista će ih dva ili tri sigurno proći. Policija bi trebala jednako to tretirati kao prekršaj i kažnjavati bicikliste. Tako ćemo postići veću kulturu u prometu - zaključio je Marušić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia