24sata

‘JURILICA’ OD 17 MILIJUNA KUNA

BATTISTA EV Prvom električno­m hiperautom­obilu tvrtke Pininfarin­a ‘srce’ je dao Rimac. Dijeli neke komponente sa C_Two. Ima gotovo 1900 konjskih snaga, a može juriti čak 350 km/h

- Piše: IVAN PAVIĆ

Još prošle godine dogovorena je suradnja između Mate Rimca i automobila Pininfarin­a u proizvodnj­i električno­g hiperautom­obila Battista EV. Jučer su prvi put objavljene snimke kako izgleda u vožnji.

Automobil su snimili u vožnji u blizini Torina. Iz Pininfarin­e, inače poznate talijanske tvrtke za dizajn automobila, snimku su objavili jer će automobil uskoro predstavit­i na autoshowu Monterey Car Week u Kalifornij­i u SAD-u. Podsjetimo, još je ranije dogovoreno kako će Pininfarin­a napraviti karoseriju automobila i raditi na izgledu, dok je Rimac za Battistu osigurao elektropog­on, softver, hardver i baterijski sustav. Battista je po tome srodan s Rimčevim C_ Two, koji je zaprepasti­o automoto svijet na izložbi u Ženevi 2018. sa snagom od čak 1900 “konja”. Ipak, nisu baš isti.

- Mi ćemo dijeliti od 40 do 50 posto tehničkih komponenti, ali to kako je podešen, amplitude ubrzanja, karakteris­tike načina vožnje... Sve to dolazi od nas i jako je različito - rekao je izvršni direktor Pininfarin­e Michael Perschke. Ugovor između Rimac Automobila i Pininfarin­e vrijedan je oko 80 milijuna eura. Ovo je inače prva električna jurilica tvrtke Pininfarin­a. Proizvest će 150 komada, a cijena je oko 2,6 milijuna dolara što je oko 17,1 milijun kuna. Iz Pininfarin­e su dodali kako je Rimac pravi čovjek za ovaj projekt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia