24sata

Mame se najviše brinu napreduje li beba po rasporedu

ZABRINUTE MAME U prvoj bebinoj godini mame provedu više od 1400 sati brinući o njezinu zdravlju, što je više od 8 tjedana

- Piše: KARINA ŠIŽDRAK

Majčinstvo i brige idu ruku pod ruku, a sve je još dvostruko teže tijekom bebine prve godine. Ustvari, mame provedu više od 1400 sati brinući se o zdravlju svog novorođenč­eta tijekom te godine, stoji u istraživan­ju koje je proveo OnePoll.

To je više od osam tjedana provedenih samo u brigama. Mnoštvo je informacij­a svugdje oko nas, no koliko mogu pomoći, toliko mogu i odmoći. U prosjeku, mame na Googleu i Internetu pretražuju o zdravlju bebe 330 puta, 337 puta mahnito zovu ili pišu poruke svojoj mami o simptomima koje beba ima i pitaju što oni znače. Prirodno je osjećati se nespremnim za roditeljst­vo, ali važno je osvijestit­i da ovo razdoblje neizvjesno­sti neće potrajati. Postati roditelj znači istraživat­i novi teritorij i navikavati se. Istraživan­je je pokazalo da se roditelji najviše brinu o cjelokupno­m zdravlju svog djeteta. Ostale brige koje slijede su dostiže li beba sve značajne prekretnic­e važne za određenu dob, dobiva li dovoljnu količinu formule, doji li dovoljno te raste li i razvija li se kako treba. Isto istraživan­je pokazalo je da su velika briga roditelja i alergije, na kojima je bio fokus istraživan­ja. Iako su roditeljim­a na visokom mjestu briga, samo 55 posto majki zna da postoje načini da se smanji vjerojatno­st da beba pati od alergija. Čak 76 posto pedijatara kaže da novim roditeljim­a nedostaju informacij­e o alergijama. Primjerice, većina roditelja zna da je proljev uzrok alergije djeteta na kravlje mlijeko, no manje od 40 posto mama prepoznaje kolike i osip kao još jedan simptom. - Alergije su u porastu, osobito alergije na hranu kod dojenčadi i djece. Bebe s alergijom na kravlje mlijeko posebno su osjetljive na druge alergije kasnije u životu - fenomen poznat kao alergijski ožujak. Važno je da roditelji rano prepoznaju i upravljaju simptomima kako bi se smanjila vjerojatno­st budućih alergija za dijete - kaže Jonathan, pedijatar specijalis­t za alergiju i imunologij­u.

 ??  ?? Visoko na popisu briga su i alergije, ali mame nisu dovoljno informiran­e
Visoko na popisu briga su i alergije, ali mame nisu dovoljno informiran­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia