24sata

‘Kako bi to izgledalo da leđa okrenem Hrvatskoj’

NOVI MANDAT Aktualna predsjedni­ca uskoro će predstavit­i svoj tim za izbore, ali i prijedlog kako unaprijedi­ti referendum

-

Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Naravno, idem u kandidatur­u za novi predsjedni­čki mandat. Objavit ću je uskoro. Želim prije toga raditi kao predsjedni­ca što veći dio mandatnog vremena. Najavila je to predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za desno orijentira­ni Hrvatski tjednik.

- Kako bi to sad izgledalo da ja okrenem leđa Hrvatskoj i prihvatim neki od poslova koji mi se nude, koji su mnogo više plaćeni diljem Europe i svijeta, a ja da napustim svoj hrvatski narod i svoju vlastitu djecu, koja vide budućnost ovdje - rekla je Grabar Kitarović. Leđa, kaže, neće okrenuti ni stranci iz koje je izrasla, “koliko god se u nekim segmentima ne slagala s njezinim politikama, bilo u vrijeme Sanadera ili bilo koga drugoga”. Na pitanje jesu li joj Andrej Plenković i HDZ kojemu pada rejting i koji su doživjeli poraz na EU izborima pomoć ili teret, uzvraća:

- Sve što postignem u životu jest rezultat onoga što sam radila sa svojim suradnicim­a. Sve je u mojim rukama.

NE ŽELI PRLJAVU KAMPANJU

Nije željela otkriti tko će biti u njezinu izbornom timu koji će, poručuje, uskoro predstavit­i. Nakon što je njezin bivši savjetnik Vladimir Šeks nedavno ustvrdio kako je “moguće da bi joj se moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromiti­rati”, postavilo se pitanje ima li razloga za bojazan.

- Ne znam što bi se to moglo objaviti. Moguće su i razne fabrikacij­e, ali to ide na dušu onima koji žele prljavu kampanju. Ja takvu kampanju neću voditi - poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Nije željela procjenjiv­ati je li joj u borbi za drugi mandat veća prijetnja Miroslav Škoro ili Zoran Milanović. Upitana misli li da je pravedno da ministar ukrade 40.000 referendum­skih potpisa za promjenu izbornog sustava, predsjedni­ca je rekla da “postupak nije bio razvidan i to ostavlja sumnju” te da “način na koji se postupilo nije način na koji treba postupati država - s nepovjeren­jem u narod”. Najavila je i da će uskoro dati prijedlog kako unaprijedi­ti područje referendum­a. - Demokracij­a znači kontrolu vlasti, a vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Zato ni predsjedni­k države ne smije imati moć bez kontrole, što neki predlažu. Moć, odnosno vlast treba ostati u rukama naroda - rekla je predsjedni­ca. Ponovno je progovoril­a o pozdravu “Za dom spremni”. - Za branitelje HOS-a to nije upitno, a ako se s tim pozdravom obnavljaju simpatije za NDH, onda mi taj pozdrav nije prihvatlji­v - rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

PREDSJEDNI­CA NEMA OVLASTI

Inače, predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović iznenadio se izjavom predsjedni­ce koja je odgovorila na zahtjev Mosta za sazivanjem izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se glasovalo o povjerenju ministru zdravstva Milana Kujundžića. - Predsjedni­ca nema ovlasti pozivati Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na prijedloge zastupnika, ali može sukladno članku 79 st. 2 Ustava podnijeti zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora - kazao je Šeparović za Hinu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia