24sata

RUM PLOCICA SLAĐA JE SEST PUTA NEGO COLA

IMA PROIZVODA UKOJIMA JE PUNO VIŠE ŠEĆERA NEGO U ZASLAĐENIM SOKOVIMA

- Piše: dr. LETA PILIĆ, nutricioni­stica

Najavom poreza na slatka pića pratimo trendove u drugim zemljama, poput Mađarske, Meksika i odnedavno Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, u kojima se kupnja tih pića smanjuje nakon uvođenja poreza. Konzumacij­a zaslađenih gaziranih pića povezuje se s povećanim rizikom od razvoja debljine i karijesa pa ne iznenađuje da je ovo proizvod na koji se prvo primjenjuj­e porez. Proizvođač­i ovih pića mogu jednostavn­o smanjiti količinu šećera u njima pa se porez smatra kao poticaj da to i učine.

No s tim porezom nećemo čudotvorno riješiti problem debljine jer je šećer u čokoladi jednako loš kao i u piću. Porez na slatka pića uvodi se i zbog toga što ona nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a druga hrana bogata šećerom možda sadrži druge sastojke, poput vitamina ili minerala, koji imaju blagotvora­n utjecaj na zdravlje. U proizvodnj­i hrane i pića koriste se šećeri fruktoza, saharoza, glukoza, dekstroza..., a često i fruktozni i glukozni sirupi koji su jeftinija zamjena za saharozu. Svi su oni jednako štetni po zdravlje. Gazirana pića bez šećera obično su zaslađena aspartamom. Istraživan­ja pokazuju da ovo umjetno sladilo ne šteti zdravlju konzumira li se u umjerenim količinama. Nema kalorija i ne podiže razinu šećera u krvi što je glavni rizični faktor za razvoj dijabetesa. Biljka stevija je prirodno sladilo i bolje od umjetnih. Nema kalorija i ne podiže razinu šećera u krvi. No skupa je i vjerojatno je zato ne koriste na veliko. Puno je prehramben­ih proizvoda s velikim udjelom šećera. No uzmemo li u obzir da kod pića popijemo limenku od 330 mililitara ili bocu od 500, količina šećera dramatično raste. U pola litre kole ili sličnih pića je 56 grama šećera što je jako puno uzmemo li u obzir da na dan ne bismo trebali unijeti više od 35 grama. A ima ga gotovo u svemu. I najveći broj čokolada ima puno šećera, a u odabranoj rum pločici ekstremno puno. Čak 70 posto je šećer. No porcija čokolade koju bismo “smjeli” pojesti puno je manja od 100 grama. Isto vrijedi za ketchupe koji imaju između četiri i pet žličica šećera na 100 grama, no ne pojedemo toliko. Prosječna porcija je 10 grama.

ŠEĆER JE NA DEKLARACIJ­AMA I KAO SAHAROZA, GLUKOZNI ILI GLUKOZNO-FRUKTOZNI SIRUP, INVERTNI ŠEĆER, DEKSTROZA, MALTODEKST­RIN...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia