24sata

Rashladite se u parku ili lavoru

VELIKE VRUĆINE Kako ne biste kolabirali, tuširajte se u mlakoj vodi, rashladite u parku. Noću se pokrivajte laganim plahtama

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Čini se kako ljeto nije gotovo pa nas ovaj vikend očekuje još jedan toplinski val u kojem se temperatur­e penju iznad 35°C.

Državni meteorološ­ki zavod nadolazeće dane ocijenio je kao veliku opasnost po zdravlje, a najviše kod onih najosjetlj­ivijih i starijih ljudi. Na udaru su područja Rijeke, Splita i Dubrovnika, na kojima će se pojaviti umjerena opasnost po zdravlje. U subotu će ona biti velika te će se širiti i na ostale dijelove Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje zato da ostanete između 10 i 17 sati u zatvorenom. Prostorije obavezno zamračite roletama, čak i kad sunce ne tuče direktno u prozor. A ako već morate izaći, pokrijte glavu kapom, šeširom ili maramom, zaštitite se sunčanim naočalama i nosite laganiju i udobnu odjeću.

HLADNI OBLOG STAVITE ZA VRAT

Da biste dane proveli što ugodnije i manje se znojili, pijte tijekom cijelog dana puno hladne vode. Izuzetno je važno piti je redovito, i to 2-4 čaše vode svakog sata. Kavu, alkoholna i gazirana pića izbjegavaj­te, kao i ona preslatka i prehladna. Izbjegavaj­te i teška i masna jela, poput ćevapa ili pečenja, već prednost dajte kuhanom povrću, voću, laganim varivima, juhama, salatama i ribi. Kao odlično osvježenje doći će domaći voćni sladoledi na štapiću, lagano zamrznuto voće i slično.

Ako osjetite da se pregrijava­te, stavite hladni ručnik iza vrata i

PRIRODNI HLAD

uz sebe držite bocu hladne vode kako biste s vremena na vrijeme rashladili ručnik. Tuširajte se u mlakoj, ne u hladnoj ili vrućoj vodi. Neka njezina temperatur­a bude malo ispod one vašeg tijela. Stopala možete namočiti u lavoru i hladnoj vodi, ali ne prehladnoj.

OTIĐITE U - KNJIŽNICU

Noću se pokrivajte pokrivačim­a od prirodnih materijala. Klimu ne snižavajte više od sedam stupnjeva u odnosu na vanjsku temperatur­u. Ne zaboravite za strujanje zraka oko vas koristiti ventilator­e i lepeze. Ako kod kuće nemate klimu, provedite dio vremena u rashlađeni­m prostorija­ma, poput knjižnice, kafića, šoping centra... Ako možete, radije potražite prirodnu hladovinu u parku ili uz rijeku.

 ??  ?? U prirodi je uvijek svježije pa tamo
potražite spas
U prirodi je uvijek svježije pa tamo potražite spas

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia