24sata

ZBOG CENTIMETRA VIŠE ‘LETI’ SE S MODNE PISTE

- Piše: TATJANA PACEK

Glamur, revije najpoznati­jih svjetskih trendova, druženje sa svjetskim zvijezdama uz čašu šampanjca i najfinijeg kavijara... San je to mnogih djevojaka kad krenu u svijet modelinga. No do tog statusa je dalek i dug put. Osim odgovaraju­ćih fizičkih predispozi­cija, moraju paziti na prehranu i vježbati, uči ih se pravilno hodati i držati, moraju biti njegovane... I na tom putu imati puno sreće.

Tihana Harapin Zalepugin pomogla je mnogim modelima da stvore velike karijere. Rijetko ih zapazi na ulici i priđe im. Draže joj je otkrivati talente tako da se same prijave. Tako joj daju do znanja da zaista žele i imaju ambicije baviti se modelingom.

No svjetske piste traže jako mnogo, posebno danas kad su sve granice otvorene, a konkurenci­ja velika.

- U fizičkom smislu, tu su prvenstven­o centimetri - bokovi nipošto ne smiju prelaziti graničnih 90 cm. Pariz je još rigoroznij­i. Podrazumij­evaju se njegovano lice, tijelo, bez prištića, uredna i što prirodnija kosa, skladne proporcije. Poželjno je biti drugačija, imati ono nešto što nema nitko. Biti novo, svježe lice na tržištu. Klasična ljepota je čak manje zanimljiva od malih otklona u poimanju lijepog izgleda - priča Tihana.

UČI IH HODU, DRŽANJU...

Naprosto se, zaključuje, uvijek traže lica koja su impresivna na svoj način i koja ne sliče već viđenom. Prvi koraci koje ona čini u stvaranju nove zvijezde modnih pista ili naslovnica modnih časopisa svakako su razgovori s roditeljim­a.

- Objasnim što se može očekivati kod nas i kako se postaviti prema drugim tržištima, ako djevojka uopće ima potencijal i želju okušati se vani. Potom djevojku naučim držanju, hodu, donekle i tajnama poziranja. Vrlo je bitno prvo test snimanje, uglavnom bez šminke i boja, koje mi otkriva pogreške. Zajedno pogledamo slike i upozoravam na detalje koji će je učiniti sigurnijom i opuštenijo­m - kaže.

POSAO IM NIJE ZAGARANTIR­AN

Čak i kad se djevojka probije i uspije izaći na svjetsku scenu, njezin status time nije potvrđen. Pravi top modeli, pojašnjava, možda ne moraju na kastinge i stajati u redu s pedesetak i više djevojaka. Njihove agencije na ponude odgovaraju polaroid slikama. Jer promjene su, kaže, moguće i klijent mora biti siguran da angažira osobu koju zna s web stranica ili iz prethodnih kontakata.

- I kod nas se pročuje da je neki model sjajan pa je situacija slična. Posao nije zagarantir­an imenom, nego izgledom - rekla nam je Tihana. Kad djevojke dođu u primjerice Milano, u početku žive u models apartmanim­a, koje im osigurava agencija. Opremljeni su osnovnim elementima za život i nisu pretjerano raskošni. Djevojke ih dijele s nekoliko kolegica, često iz drugih zemalja. S vremenom se snađu i unajme manje stanove, što se isplati ako namjeravaj­u ostati nekoliko mjeseci. Život im ne nalikuje na bajku. Rano ustaju jer imaju puno kastinga. Posebno je naporno u vrijeme revija jer se obveze poklapaju pa se trebaju dobro organizira­ti da sve stignu.

 ??  ??
 ??  ?? Branka Bebić (za volanom) i Tihana Harapin Zalepugin
Branka Bebić (za volanom) i Tihana Harapin Zalepugin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia