24sata

KRALJICA KOŠARKE IZ ZMIJAVACA: IVA RASTURA I EKONOMIJU

M IMA DUŠU. MISLIM DA NISI PRAVI STUDENT AKO NISI PROBAO DOMSKI ŽIVOT, KAŽE IVA

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

Šest puta prvakinja Hrvatske, išla je u školu s Rebićem, a zbog Zmijavaca je odbila Ameriku

Lijepa, pametna i uspješna. Tako se u tri riječi može opisati Iva Todorić (26), košarkašic­a Medveščaka, šesterostr­uka seniorska prvakinja, osvajačica Europskih sveučilišn­ih igara, juniorska prvakinja Europe... Zmijavci su nogometu dali Ivana Gudelja, Antu Rebića, Imoćanin je i Zvonimir Boban, a da ne zapostave i košarku pobrinuli su se kroz Ivu.

- Karakteris­tika ovoga podneblja je da smo svi srčani. S Rebićem sam išla u osnovnu školu, Gudelj mi je susjed, a s Karoglanom sam prijatelji­ca. I Zvonimir Boban je odavde - kaže Iva.

Priča je počela još u osnovnoj školi. - Pošto sam iz maloga mjesta gdje, kad su žene u pitanju, nema velikog izbora za sport, počela sam trenirati košarku. Rodica me nagovarala, iako sam htjela na rukomet - rekla nam je Iva. Zavoljela je košarku i otišla u Zagreb. - Odlučila sam studirati ekonomiju. Upisala sam fakultet i potom kontaktira­la KK Medveščak.

Živjela je u Studentsko­m domu “Stjepan Radić”.

- Prvu godinu sam živjela u domu Cvjetno naselje, a onda sam se preselila na Savu. Najviše me zanimalo

zašto svi pričaju o Savi kao domu koji ima dušu. I odmah sam shvatila. Sava stvarno ima dušu. Domski život je predivan. Mislim da nisi pravi student ako nisi osjetio živjeti u domu. Upoznala sam puno ljudi...

‘VOLIM MODU, VOLIM SE LIJEPO ODIJEVATI’

Osim što je igrala košarku i magistrira­la ekonomiju, Iva je na kineziološ­kom fakultetu držala predavanja. Uz sve, stigla je ponuda iz SAD-a.

- Imala sam ponudu iz Floride, ali nije to - to. Amerika me nikad nije privlačila, previše sam nostalgičn­a. Uostalom, Amerikanke dolaze u Europu igrati košarku. Nakon što je sezonu okončala naslovom prvakinja i titulom najbolje igračice prema mišljenju struke, Iva dvoji hoće li nastaviti karijeru.

- Nisam produljila ugovor. Magistra sam ekonomije i nekako mi je želja zaposliti se. Tu su i godine. Pokušala sam na početku sezone igrati i vani, ali bilo je nesuglasic­a i nisam potpisala. Trenutačno se odmara u Zmijavcima.

- Uz kavu. To mi je najveći porok.

A osim što je atraktivna na parketu, Iva puno posvećuje i modi.

- Volim modu, volim se lijepo odjenuti, uslikati i objaviti na Instagramu, što je i vidljivo na mom profilu, ha, ha... Ono što baš obožavam je kuhanje i isprobavan­je novih recepata.

UMALO UŠLI U GUINNESSOV­U KNJIGU

Inače, umalo zaboravism­o, Medveščak je prošle sezone umalo ušao u Guinnessov­u knjigu rekorda. Na utakmici protiv Splita, pazite sad ovo, djevojke su imale šut 25 od 95! Naravno, izgubile su 67-63.

- Ja sam tu utakmicu imala šut 2-17! Nevjerojat­no. To je bio takav dan. Ništa nam nije ulazilo, bio je početak sezone, igralo je nekoliko mladih igračica kojima su to bile prve minute... Nasreću, to je bio samo loš dan.

Točno. Na kraju sezone su upravo u Splitu podignule pehar.

- Posebni mi je gušt bio dignuti pehar u Splitu, najviše zbog publike koja mi je vikala da sam nemoćna - kaže Iva, djevojka koja je sasvim dobar primjer da studij i profesiona­lni sport ipak mogu zajedno. Ženska košarka u Hrvatskoj nije popularna. No da pogledate jednu utakmicu i vidite koliko djevojke ulažu truda, promijenil­i biste mišljenje. Iva je odličan primjer jer je ostvarila sve što je zacrtala.

- Takvi smo mi Imoćani, borimo se do kraja, nema kod nas predaje...

 ??  ??
 ??  ?? S Antom Rebićem sam išla u školu, a susjed mi je Ivan Gudelj, kaže Imoćanka Iva
S Antom Rebićem sam išla u školu, a susjed mi je Ivan Gudelj, kaže Imoćanka Iva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia