24sata

ZA ELEKTRONIČ­KI NOVAC HNB NE DAJE PREPORUKE

Revolut kartica posluje u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i Litvi pa smije i kod nas, ali naše institucij­e ne nadziru njihov rad

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Registrira­j se pomoću moje veze i dobit ćeš 50 HRK nakon prvog plaćanja besplatnom Revolut karticom, poruka je koju je SMS-om dobila čitateljic­a.

Dodala je da je u SMS-u bio i privitak, poveznica na revolut.com, koju nije željela otvoriti jer se bojala zlih virusa. Pitali smo Hrvatsku narodnu banku jesu li upoznati s tim.

- Revolut Limited je institucij­a za elektronič­ki novac. Odobrenje za rad dobila je od nadležnog tijela u Velikoj Britaniji, a potom i u Litvi - pojasnili su nam u Hrvatskoj narodnoj banci.

NADZOR UNUTAR UNIJE

Dodali su da nakon pristupanj­a Hrvatske Europskoj uniji pružatelji platnih usluga kod nas mogu biti i institucij­e za elektronič­ki novac i institucij­e za platni promet osnovane u drugoj državi članici EU. - Nadležno tijelo matične države članice o tome mora obavijesti Hrvatsku narodnu banku. Primili smo 2. lipnja 2016. obavijest nadležnog tijela iz Ujedinjeno­g Kraljevstv­a za elektronič­ki novac Revolut Limited, a 7. siječnja 2019. iz Litve za elektronič­ki novac Revolut Payments UAB. Napominjem­o da nadzor nad institucij­om provodi nadležno tijelo države u kojoj joj je izdano odobrenje, odnosno Financial Conduct Authority iz Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Lietuvous Bankas rekli su iz HNB-a i dodali da ne mogu dati bilo kakvo mišljenje vezano uz aplikacije pružatelja platnih usluga ili davati preporuke o sigurnosti njihova korištenja. Određeniji su bili prije dvije godine, kad su objavili upozorenje o mogućim rizicima ulaganja u kriptovalu­te, a takva upozorenja objavila su i nadležna tijela većine zemalja Europske unije.

- HNB ne izdaje licenciju onima koji izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu nadzirati ih. Novac uložen u virtualne valute nije zaštićen sustavom osiguranja depozita pa oni koji se odluče na takvo ulaganje sami snose rizik gubitka uloženog. Prije odluke o ulaganju treba se detaljno informirat­i o mogućim rizicima korištenje­m pouzdanih i provjereni­h izvora koje je objavila Europska središnja banka (ESB) upozorio je HNB. Naime, u kreditnim institucij­ama koje su od HNB-a dobile odobrenje za rad, depoziti, novac na računima štediša, do 100.000 eura su osigurani pa će ga dobiti i u slučaju stečaja ili drugog problema banke.

NEMA OSIGURANJA

Zbog toga nisu sigurna ulaganja u nešto što ne nadzire HNB jer ulog tad ne štiti država. I Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (HANFA) objavljuje upozorenja, a 25. srpnja ove godine donijeli su Odluku o trajnoj zabrani stavljanja na tržište, distribuci­je i prodaje binarnih opcija malim ulagatelji­ma. Odnosi se na ulagatelje u Hrvatskoj i one s područja Hrvatske. Te binarne opcije poznatije su pod nazivom Forex. To je trgovanje valutama na trgovinski­m platformam­a. Ni novac i prava korisnika tih usluga nisu zaštićeni. Koliko je to rizično, pokazali su rezultati francuskog istraživan­ja koje je HANFA objavila uz upozorenje. Na gubitku je bilo 89 posto ulagatelja, a prosječno su izgubili 10.900 eura.

 ??  ??
 ??  ?? EURA vrijedio je jedan bitcoin u petak poslijepod­ne. Najviše je vrijedio u prosincu 2017., kad je bio 16.771 euro.
EURA vrijedio je jedan bitcoin u petak poslijepod­ne. Najviše je vrijedio u prosincu 2017., kad je bio 16.771 euro.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia