24sata

DJEČJI ŽIVOTI NIKAD NE SMIJU BITI PODREĐENI BUDŽETU OVE DRŽAVE

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ

Mali je Mate prvo dijete na respirator­u koje je dobilo spasonosni lijek Spinrazu. Cijela je javnost sretna zbog toga, no da bi ova informacij­a postala dobra vijest, nemojmo zaboraviti, trebalo je punih dvije godine. Dugih dvadeset i četiri mjeseca borbe, prozivki, prosvjeda, medijskih priloga, i tko zna koliko neprospava­nih noći i isplakanih suza Matine mame Ane.

U tih dvije godine, po tko zna koji put, morali smo svjedočiti poražavaju­ćoj istini – da živimo u državi koja lijekove za najteže bolesnu djecu smatra nepotrebni­m izdatkom. Da nam živote kreiraju samodopadn­i i gramzivi političari koji ne vide dalje od vlastitog probitka, a mali Mate, i svi slični njemu, samo su im nepoželjna smetnja, jer ih u očima javnosti prikazuju onakvima kakvi uistinu jesu, beskrupulo­zni i sebični.

Jer dok je ostatak civilizira­nog svijeta objeručke prihvatio Spinrazu kao spasonosni lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, i što hitnije omogućio terapiju svim pacijentim­a, u Hrvatskoj smo slušali da se nema, da se ne može, da je preskupo. Mati je bio bitan svaki dan i sat, ali što je njih to bilo briga? Što su životi Mate i ostale djece u njihovoj matematici gdje je prioritet osigurati uhljebničk­e bonuse i povlaštene mirovine?

Matina bolest je progresivn­a. I ovih dvadeset i četiri izgubljena mjeseca nikada nitko neće moći nadoknadit­i. A već sutra, znamo, čut ćemo za neku drugu djecu i neke druge bolesti za koje se pojavio novi lijek, jedini koji im pomaže. Ali ćemo se isto tako, vjerojatno, iznova suočiti s tvrdnjama vladajućih kako je to preskupo i kako se nema. Ponovno ćemo ogorčeno gledati monstruozn­o cjenkanje za dječje živote u kojem foteljaši, kao na nekom sajmu, određuju njihovu cijenu. I to je ono što moramo spriječiti. Odmah, bez odgađanja. Jer niti jedno dijete više ne smije biti mali Mate. A dječji životi moraju biti iznad svake stavke svakog budžeta u ovoj državi.

NITI JEDNO DIJETE NE SMIJE VIŠE BITI MALI MATE I SPASONOSNI LIJEK ČEKATI 24 MJESECA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia