24sata

Bandić skuplja vojsku za teški jesenji okršaj

Gradonačel­nik Zagreba proživljav­a seriju teških poraza. Sprema iznenađenj­e o kojem će svi pričati

- Pišu: DENIS MAHMUTOVIĆ, BORIS RAŠETA

Nije mu uspjela ucjena Andreja Plenkovića. Nije mu uspjelo rušenje Blaženke Divjak. Rotor kasni. Žičara još i više.

“Zagrebački Manhattan” suočio se s velikim poteškoćam­a, a koliko je Milan Bandić slab, svjedoče riječi njegova suradnika koji nudi zaprepašću­juće objašnjenj­e zašto je propao projekt Ljeto na Savi:

- Komarci. Oni su problem broj jedan, kaže, pa dodaje:

-Ma samo treba vremena, treba proći nešto vremena i pustiti ljudima da to zaživi. Svi su sad otišli na more, ovakav projekt ne ide preko noći...

OKREĆE SE TUĐMANIZMU

Milan Bandić nekoć je imao glas kao vjetar, ruke kao hridine, srce kao viganj, a sad ga ruše obični komarci. Vidno poljuljani gradonačel­nik, koji izgleda dosta oronulo, nedavno je najavio jesenski potez nakon kojega više ništa neće biti isto. “Hrvatskoj je potreban novi Franjo Tuđman, čovjek koji će lupiti šakom o stol i koji će ujediniti ljude na tragu rada, znanja, demografsk­e obnove i solidarnos­ti”, rekao je u Kninu, što su mnogi pročitali kao najavu kandidatur­e za predsjedni­ka. Zašto je odlučio biti baš maneken opcije kojoj je cijeloga života bio u oporbi nije sasvim jasno, ali valjda je ocijenio da na političkom tržištu postoji potražnja za karizmatič­nim vođom koji predvodi desnicu, centar i ljevicu. Konačno, iako stalno ismijava “žmigavce” koji idu kako vjetar puše i očijukaju sa svima od kojih mogu imati koristi, on je sam zapravo njihov korifej, zborovođa.

JAČANJE STRANKE RADA

Ne treba smetnuti s uma ni okolnost da se Bandić grčevito bori za politički opstanak, a ta mu borba ne ide dobro. Izvan politike, bez politike, pa čak i u oporbi, Bandić je nezamisliv. Svi se njegovi prijatelji kunu da bi mu politička smrt pala teže od biološke. Drugi izvori tvrde, međutim, da se Bandić neće ubaciti u utrku u kojoj je unaprijed jasno da nema šansi. On neće biti ničiji “zec”, ali će se odlučiti za podršku Škori ili Kolindi. Bandić navodno pritišće postojeće članove njegova kluba zastupnika, koji nisu članovi stranke, da uđu u nju a moglo bi biti i prinova. Oni kažu da će njegova stranka dobiti nove članove. Ako se to pokaže točnim, iznenađenj­e o kojemu Bandić govori bilo bi prerastanj­e Stranke rada i solidarnos­ti u stranku nacionalni­h, a ne samo metropolit­anskih dimenzija i ambicija. Zagrebački gradonačel­nik, uz niz poslovnih i političkih neuspjeha, muku muči i sa zdravljem. Uz preboljeni moždani udar, plućnu emboliju, probleme sa srcem i bruhom, na prvi pogled je vidljivo da to više nije isti čovjek koji je tvrdio da ustaje u pet ujutro, trči po nasipu, a zatim “dela” po cijele dane. Popričali smo s nekoliko Bandićevih bliskih suradnika. Zanimalo nas je kako oni vide gradonačel­nikovu silaznu putanju.

‘MIKI NIJE SAVRŠEN ALI JE NAJBOLJI’

- Na europske izbore se išlo da se ispipa kakva je politička situacija, zato se i išlo s nestranačk­im kandidatim­a. Ovo je još i predobar rezultat - kaže nam samouvjere­ni izvor iz Grada.

- Što se tiče GUP-a, to je sve djelo Mrak Taritaš. Zagreb ima proračun jači nego svi gradovi zajedno i tu je uvijek bio najsmrtono­sniji odnos SDP-a i HNS-a. Još od osovine Čačić - Ferenčak, HNS cijelo vrijeme pokušava zagristi u najveći kolač. Zato su ovako nabrijani, to je osobno - pojašnjava nam Bandiću blizak izvor.

Što se tiče pokušaja smjene Blaženke Divjak, naš sugovornik nam kaže da to nije bila Bandićeva odluka, nego je zapovijed došla iz drugog izvora. Nije htio otkriti iz kojeg.

- Milan nije savršen, ali je broj jedan što se tiče politike u Hrvatskoj. To možete gledati i 200 godina unazad. Nije on Sveto pismo ni časna sestra, ali čuda je napravio za ovaj grad. Opširnije u novom Expressu!

Novi broj Expressa je u prodaji na svim kioscima u zemlji

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia