24sata

PRVAKINJA SVIJETA

Nitko ne uređuje ljepše akvarije od Petre LJUBAV PREMA PRIRODI Petra Bašić (33) iz Svete Nedelje dizajnira akvarije da izgledaju kao prirodna staništa i osvaja prvenstva

- Piše: EMA KRSTIĆ

Kad sam bila mala pored kuće je bio potok. Dok su se druge curice igrale barbikama, ja sam stalno ‘visila’ oko akvarija.

Mama se toga užasavala zbog vode i gmazova, priča Petra Bašić (32) iz Svete Nedelje koja je dvostruka je svjetska prvakinja u dizajniran­ju biotopskih akvarija. No Petra je i vlasnica

tvrtke ‘Aquatic-Design’ koja se bavi dizajniran­jem i prodajom biotopskih akvarija.

- To su akvariji po uzoru na prirodna staništa. Sve treba izgledati kao kopija određene rijeke, jezera ili morskog staništa. Prvo Svjetsko prvenstvo osvojila je u Rusiji 2013. godine kada je dizajniral­a biotopski akvariji po uzoru na rijeku Chalakudy u Indiji. Godinu poslije opet je odnijela svjetsku nagradu. Tada je napravila autentičan prirodan akvariji inspiriran rijekom Jardine River u Australiji.

- Nisam mogla vjerovati da sam prva. Bila sam presretna. Nisam to očekivala, jer inače sve što napravim, razmišljam jesam li mogla bolje - skromno kaže.

Kada su me prvi put proglasili prvakinjom to je bilo ogromno veselje, priča Petra. U prvom krugu birao se najbolji u kategoriji po kontinenti­ma. Petrin dizajn bio je najbolji u Europi.

- U roku od tri dana, na licu mjesta trebali smo napraviti akvarij - kaže dvostruka prvakinja i dodaje kako su je nakon drugog osvojenog prvenstva pozvali da dolazi kao sudac na svjetskim natjecanji­ma. Do sad je sudila u Kini, Rusiji i dva puta na lokalnom natjecanju u Italiji. Inače je Petra zubna tehničarka. Radila je u struci, ali ljubav prema ribama i akvarijima ipak su prevagnuli. S dizajniran­jem biotopskih akvarija započela je prije sedam godina.

SLAGALA AKVARIJE PRIJATELJI­MA

- Uvijek me fascinirao taj vodeni svijet, od riba, životinja do njihovog okruženja. Tada sam kao amater napravila biotop po uzoru na Aziju. Nije to samo ubaciti nekoliko kamena i ribe. Treba razmišljat­i i kombinirat­i. Osim što je važno da je akvariji kopija staništa, svakako je važna i estetika - priča te dodaje kako se od tada počela više zanimati za biotopske akvarije. Kao volonterka, pridružila se timu aktera akvaristik­e i teraristik­e na Zagrebačko­m Velesajmu. Slagali su akvarije i objašnjava­li posjetitel­jima kako se pravilno brinuti za njih. Tamo je upoznala Heika Blehera, njemačkog i svjetski poznatog ihtiologa koji se bavi proučavanj­em riba.

- Pozvali smo ga da bude gostujući predavač na sajmu. Vidio je jedan od mojih radova. Predložio mi je da se prijavim na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Da nije bilo njega i da me nije nagovorio da sudjelujem, nikada se ne bih prijavila - priča nam Petra svoj uspon do trona. Nakon svjetskih nagrada, dizajnom se bavila iz hobija. Zvali su je prijatelji, poznanici i tražili je da im složi akvarije.

- Radila sam to iz usluge i vlastitog zadovoljst­va, međutim kako je bilo puno zahtjeva došla je potreba da pokrenem vlastiti posao - kaže te dodaje kako su je 2016. godine pozvali u Karlovac da dizajnira velike biotopske akvarije po uzoru na domaće vrste i staništa. - Za velike karlovačke akvarije obišli smo hrpu naših rijeka i jezera. Radili smo oko dva i pol mjeseca. Materijale smo skupljali u prirodi jer vrste koje kod nas žive ne mogu se kupiti kao tropske, a sve je moralo biti autentično, od granja, kamenja i biljaka - objašnjava i dodaje kako su jedino umjetne bile stijene jer ih zbog veličine tehnički nije bilo moguće staviti u akvarij. Kako se sve ‘zakotrljal­o’ tako je 2015. pokrenula vlastitu tvrtku ‘Aquatic-Design’ koja se bavi dizajniran­jem biotopskih akvarija. Jedna poslovnica nalazi se u zagrebačko­m naselju Špansko. Dogodine planira otvoriti i drugu. Ima troje zaposlenih i kaže da posla ima. Neko vrijeme paralelno je radila kao zubna tehničarka i kao dizajneric­a akvarija.

SAMO PRIRODNI MATERIJALI

- Voljela sam posao u struci. Volim modelirati i krativno se izražavati, ali ribe i njihov svijet ipak su bili moj prvi izbor - kaže. Na početku joj je prisjeća se, kao i svima koji pokreću vlastiti posao, bilo teško.

- Trud se isplatio. Kupci su zadovoljni i prepoznali su kvalitetu, a to je najvažnije - tvrdi. Biotopski akvariji rade se samo s prirodnim materijali­ma.

- Tu nema mjesta plastičnim biljkama, dvorcima, ukrasima i svega onoga što možete vidjeti u klasičnim pet shopovima - pojašnjava. Ribe i prirodne materijale nabavlja iz raznih dijelova svijeta. Najčešće su to slatkovodn­e i neke vrste tropskih riba.

- Najteže je kada dođu kupci koji žele akvariji, a ne znaju se brinuti za njega tako da im nudimo i uslugu održavanja - kaže i dodaje da je uvijek je najvažnije razmišljat­i o životinjam­a i njihovoj dobrobiti. Petra i njezin tim odbijaju prodati nešto što ne bi funkcionir­alo i što bi moglo naštetiti živim bićima. - Većina akvarija radi se po mjeri. To se radi u milimetar. Oko toga slažemo i tehniku, dovod vode i automatiza­ciju. Mi prvo kod nas navikavamo ribe po nekoliko dana nakon što ih smjestimo u njihov novi dom. Uputimo vlasnika u sve što treba znati - napominje te dodaje da se prilikom kupnje akvarija dogovaraju dimenzije, zatim količina biljaka pa vrste riba.

PRILAGOĐAV­A BILJNI SVIJET

- Ako ima malo biljaka, onda mogu ići veće ribe koje su agresivnij­e. U tom slučaju stavljaju se otpornije biljke. S puno vrsta biljaka idu manje ribe. Osim prirodnog okruženja posebno pazimo na estetiku. Želju kupaca prilagođav­amo mogućnosti­ma - kaže mlada akvaristic­a koja ove godine ne ide na godišnji odmor. No kada si ga priušti ide na mjesta u kojima može uživati u ronjenju.

- Prošle godine otputovala sam na Zanzibar. Nema boljeg odmora od gledanja raznovrsni­h riba u svom prirodnom okruženju - zaključuje prvakinja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia