24sata

PACIJENTI: SVE KLIME NAM RADE, ALI MI SE SVEJEDNO KUHAMO

PAKAO U BOLNICAMA Liječnici i pacijenti naših bolnica svjedoče kako na paklenim vrućinama klime slabo pomažu, a kad pojedinci uz to otvore prozore, postaje nesnosno

- Pišu: A. TUŠEK, A. BURAZER

Hitna u vrijeme najtopliji­h dana uvijek ima više posla jer se neki građani ne drže savjeta pa se najedu graha sa špekom i izađu iz kuće na sunce. U KBC-u Zagreb imamo centralni rashladni sustav, no ljudi otvaraju prozore i onda hlađenje nema smisla.

Rekao nam je to Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstven­e zaštite i nadzor KBC-a Zagreb. Dodaje kako unatoč velikim oscilacija­ma u temperatur­ama zraka tijekom ovoga ljeta, po pitanju pacijenata “još su dobro i prošli”. Nisu imali posebnih intervenci­ja. Jučer smo i obišli hitne prijeme nekih od zagrebački­h bolnica. Pacijenti na različitim lokacijama slično su doživljava­li visoke temperatur­e u bolnicama.

- Ne znaš gdje je gore, vani ili unutra. Vidim da je uključena klima, ali se baš ne osjeti - požalila nam se gospođa u podrumu Traumatolo­ške bolnice čekajući prematanje. Neki su si stojeći u podužem redu pokušali pomoći mašući fasciklima, dubokim hvatanjima zraka, no u bolovima nam kažu: “Lako za vrućinu, samo da dođem na red”. U Petrovoj bolnici trudnice se kuhaju u staroj zgradi.

- Iskreno ne mogu razaznati je li meni toliko vruće zbog trudnoće ili je svima - kaže nam nasmijano trudnica koja svaki dan iščekuje prinovu.

I u ostatku zemlje bolnička osoblja muku muče pod visokim temperatur­ama. U Općoj bolnici u Puli nam kažu kako nisu sve prostorije bolnice klimatizir­ane jer imaju nekoliko starih zgrada u kojima nije bilo moguće uvesti klime.

- U postojećim objektima klimatizac­ija je postavljen­a u prostorima visokog radnog intenzitet­a (operacijsk­e sale i jedinica intenzivne njege, veći dio poliklinik­e), dok su bolesničke sobe i nemedicins­ki prostori samo sporadično klimatizir­ani - pojašnjava­ju iz pulske bolnice, u kojoj ljeti imaju do 27 posto više pacijenata. Napomenuli su kako je gradnja njihove nove bolnice u završnoj fazi, a ona će biti potpuno klimatizir­ana.

- Kad klime nema ili ne pomaže, uskaču medicinske sestre koje noću prozračuju prostorije i brinu da su preko dana spuštene rolete. Naše stare bolnice nisu potpuno klimatizir­ane te naravno da to stvara dodatni probleme pacijentim­a i osoblju - kaže nam Ankica Prašnjak, šefica sestrinsko­g sindikata. Liječnica Branislava Čilić upozorava građane da uzimaju dovoljno tekućine, slane hrane jer se znojenjem gubi sol, izbjegavaj­u izlazak do 18 sati i da se štite kremama s visokim faktorima. - Izbjegavaj­te tešku hranu i mirujte - kaže dr. Čilić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia