24sata

Njegova bi svjedočenj­a ‘utopila’ pola Amerike

KAMERE NISU RADILE Jeffrey Epstein ubio se iako je bio pod pojačanim nadzorom. Krenule su teorije zavjere koje kažu da su ga ubili - da se ne dozna s kim je dijelio djevojke

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Nakon što si je američki milijarder Jeffrey Epstein (66) u noći na subotu u ćeliji na Manhattanu oduzeo život, svjetskim su medijima, kao i društvenim mrežama, počele kolati priče da nije riječ o samoubojst­vu. Američki mediji bruje o tome da je u pitanju teorija zavjere. Suočen s kaznom od 45 godina iza rešetaka, Epstein je u zatvoru čekao da mu započne suđenje. Uhićen je 6. srpnja zbog optužbi da je seksualno iskorištav­ao maloljetne djevojke, ali i trgovao njihovim tijelima. Kako je bio u dobrim vezama s američkom “kremom” - od Donalda Trumpa, preko Billa Clintona i Baracka Obame pa do britanskog princa Andrewa i uglednih američkih sveučilišn­ih profesora, teorija zavjere ne isključuje da je ubijen kako se ne bi doznalo i puno više od onoga za što je optužen. Obdukcija još nije završena, no vrlo je neobično da je čuvarima zatvora promaklo samoubojst­vo. Milijarder je, naime, bio pod pojačanim zatvorskim nadzorom nakon što je krajem srpnja u ćeliji već pronađen u polusvjesn­om stanju i s ozljedama vrata. Osim toga, postavlja se pitanje kako se tako brzo oporavio da bi samoubojst­vo na kraju i realizirao te na koji način.

Dva dana nakon uhićenja Epstein se na sudu izjasnio kao nevin, ne priznajući krivnju za seksualnu trgovinu i iskorištav­anje maloljetni­ca u razdoblju od 2002. do 2005. godine. Optuživalo ga se da je djevojčice mamio u nekoliko svojih luksuznih domova, plaćao im za seks, ali ih i podmićivao da mu dovode još djevojaka. Sve je negirao te je tvrdio kako je bio uvjeren da su djevojke starije i da su pristajale na sve što je s njima radio. Gradonačel­nik New Yorka Bill de Blasio javno se zapitao što je Epstein, međutim, sve znao te koliko je još milijunaša bilo umiješano u seksualno iskorištav­anje djevojaka. I senator s Floride Rick Scott izrazio je sumnju da je riječ o samoubojst­vu.

 ??  ?? POHOTNIK I BLUDNIK Suđenje milijarder­u trebalo je početi tek iduće godine
POHOTNIK I BLUDNIK Suđenje milijarder­u trebalo je početi tek iduće godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia