24sata

Kaznili liječnicu jer nije prijavila stanje vozača BMW-a...

NESREĆA KRAJ SV. HELENE Doktorica obiteljske medicine iz Čakovca trebala je policiji reći da njezinu pacijentu uzmu vozačku dozvolu

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Liječnica iz Čakovca, čiji se identitet ne otkriva, kažnjena je s 5000 kuna jer policiji nije prijavila da njezin pacijent O. M. (35), iz istoga grada, više ne smije imati vozačku dozvolu.

On se pod utjecajem droge i lijekova 11. srpnja u svojem BMW-u zabio u tročlanu obitelj iz Mađarske, koja je krajem srpnja izašla iz bolnice i vratila se kući na oporavak.

Da je kažnjena liječnica, jučer je otkrila Koordinaci­ja hrvatske obiteljske medicine, u kojoj su zgroženi time da je sustav dosad kaznio samo liječnicu, i to tako brzo. Kako kaže predsjedni­ca KoHOM-a Vikica Krolo, čakovečka liječnica se žalila na tu prvostupan­jsku presudu i angažirala je odvjetnika. Komora liječnika će joj pomoći oko troškova postupka, dodaje Krolo.

- Već deset dana nakon nesreće liječnica je dobila nalog za pretres ordinacije, kojim je zatražena provjera računala i medicinske dokumentac­ije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstven­og stanja svojega pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja - kažu u KoHOM-u. U Zakonu o sigurnosti prometa motornim vozilima, dodaju, uopće nije jasno navedeno koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstven­i pregled, a za koje se odgovornos­t prebacuje na liječnika obiteljske medicine. Oni nisu ni vještaci ni

UNESREĆIO OBITELJ

specijalis­ti medicine rada, koji bi to mogli detektirat­i, navode. Teoretski, bilo koja promjena zdravstven­og stanja, pa i alergija, bolovi u kralježnic­i i zglobovima, dijabetes, sva kardiovask­ularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova - može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik može postati predmetom istrage, zaključuju. Već dugo predlažu izmjenu zakona tako da budu točno definirane dijagnoze koje moraju prijaviti policiji, no u tome još nisu uspjeli, poručuju iz KoHOM-a. - Nakon brzog pravosudno­g postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik, iako je pacijent boravio na bolničkom liječenju! To dokazuje proizvoljn­o tumačenje zakona - zaključuju u KoHOM-u.

 ??  ?? Zabio se u tročlanu obitelj iz Mađarske pod
utjecajem droge
Zabio se u tročlanu obitelj iz Mađarske pod utjecajem droge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia