24sata

NEMA POSREDNIKA IZMEĐU PREDSJEDNI­KA I NARODA. OSIM ‘FEJSA’

- Piše: IVAN BUČA

Za razliku od onih kojima su prirodno okruženje konferenci­jske dvorane i politički saloni, ima nas koji se najbolje osjećamo među svojim narodom. Staneš pred tisuće ljudi i gledaš ih u lice, a ne se bojati suočavanja s jednim jedinim čovjekom na rivi. Nikada neću bježati od svog naroda, poručio je na Facebooku predsjedni­čki kandidat Miroslav Škoro nakon slučaja s Korčule gdje je policija udaljila prosvjedni­ka koji je pred Plenkoviće­m uzvikivao riječ “Ćaća”. Za njega je, dakle, pjevati na koncertu i slati političke poruke jedno te isto.

Dva retka niže u svojem statusu Škoro je i pojasnio kako će izgledati njegovo “gledanje naroda u lice”.

- O načinima, mjestu i vremenu komunikaci­je odlučivat ću sam i nitko mi to neće diktirati. Važna je poruka, a ne način na koji se ona prenosi - pojasnio je. Sljedećih je dana nastavio gledati narod u lice na mjestu gdje, kako mu i sam naziv kaže, lica ima najviše - na Facebooku.

Nije Škoro jedini kojem je u ovoj kampanji Facebook mjesto na kojem se hrabro suočava s narodom - sličan princip koristi i Milanović, kojemu je toliko stalo do komunikaci­je s biračima da mu je Facebook profil gotovo tri godine bio potpuno “mrtav”. Sad “osluškuje bilo naroda” brojeći lajkove na “fejsu”. Odabir njihove izborne taktike je, naravno, legitiman. Kao što je legitimno i da se aktualna predsjedni­ca ne usuđuje još objaviti kandidatur­u, nego šalje poruke preko drugih posrednika, na primjer desničarsk­ih tjednika.

Ali ono što taj narod (kojega kandidati izbjegavaj­u nazvati građanima ili biračima) zapravo treba je ljude koji će imati hrabrosti sučeliti se javno licem u lice, obrazložit­i svoje ideje, odgovarati na pitanja u izravnoj komunikaci­ji, artikulira­ti programe... Ako kampanja bude samo prepucavan­je na “fejsu”, građani će dobiti prvog virtualnog predsjedni­ka ili predsjedni­cu. Između njega (ili nje) i naroda neće biti posrednika. Osim Facebooka.

AKO ŽELE ‘ČUTI BILO NARODA’, MILANOVIĆ, ŠKORO I KOLINDA MORAJU SE JAVNO SUČELITI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia