24sata

‘Svaki dan ovih 18 godina učim Selinu da bude samostalna...’

SUPERMAMA Uz kćer Selinu koja je osoba s invalidite­tom, Sabina Lončar (38) brine o sinovima Eldanu i Nini, vodi udrugu, školuje se za web dizajnera i želi otvoriti tvrtku VIJEK JE NA PRVOJ LINIJI KAD JE U PITANJU BORBA ZA PRAVA DJECE S INVALIDITE­TOM

- Piše: JASMINA SARIĆ ČEDIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

Briga o troje djece, od kojih je jedno s posebnim potrebama, kao i briga o kućanstvu, vođenje udruge, školovanje za web dizajnera... Golema količina obaveza svaki dan i netko bi rekao - nemoguće. No za Sabinu Lončar (38) iz Zagreba to je moguće. Jer ona je, jednom riječju, supermama.

Kaže da joj je svaki dan prekratak pa zato malo spava, da iz svakog tog dana izvuče maksimum. Sabinina kći Selina uskoro će napuniti 18 godina. Ima dijagnozu cerebralne paralize, epilepsiju i oblik mentalne retardacij­e.

GUST DNEVNI RASPORED

No Sabina i suprug Željko svakodnevn­o ulažu mnogo truda i ljubavi u Selinino napredovan­je i socijaliza­ciju. Tako ona pohađa Centar za odgoj i obrazovanj­e Dubrava, Program za stjecanje kompetenci­ja u aktivnosti­ma svakodnevn­og života i rada. Sabinin stariji sin Eldan ima 16 godina i ide u drugi razred Hotelijers­ko turističko­g učilišta, dok je najmlađi Nino završio prvi razred osnovne škole.

- Kad je Selina ujutro u školi, budimo se oko 5.30, spremim je za školu i po nju dolazi kombi prijevoz iz Dubrave oko 6.30. U međuvremen­u se probudi i stariji sin, dok suprug ide vrlo rano na posao. Zatim slijedi kava i spremanje najmlađeg u školu. Kroz jutro, dok sam sama, pokušavam nadoknadit­i propušteno iz prethodnih dana u slučaju da sam izostala s nekih predavanja, a ako nemam zaostataka, volim istraživat­i i raditi na praktičnom dijelu web dizajna i programira­nja. To obično bude sat, najviše dva. Naravno, nije tako svaki dan jer imam i obaveze oko udruge, razgovore i planiranje aktivnosti s roditeljim­a djece s teškoćama, suradnju sa stručnim udrugama i slično. Sve u svemu, jutra mi obično budu šarolika, šaltam se s teme na temu i volim biti u tijeku - govori Sabina, koja je i predsjedni­ca Udruge Sjena.

RAD U UDRUZI SJENA

Udruga okuplja roditelje djece s teškoćama i uvijek je na prvoj liniji kad je u pitanju borba za prava djece s invalidite­tom. Nimalo lak zadatak jer problema je mnogo. Uz sve obaveze, mora naći vremena, strpljenja i empatije za slušanje problema drugih te im pokušati pomoći.

 ??  ?? Vikendi su u obitelji rezerviran­i za odlazak u prirodu
Vikendi su u obitelji rezerviran­i za odlazak u prirodu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia