24sata

Snimam se dok čitam lekcije za isp

ŽELI VLASTITI POSAO U KOJI ĆE UKLJUČITI I SELINU

-

Da, vodim udrugu obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invalidite­tom te mi smo, zapravo, kao jedna obitelj. Na probleme članova udruge gledam kao na svoje, isto kao što i oni moje životne situacije prolaze sa mnom. Nije nam lako. Cjelokupna problemati­ka oko naše populacije je izrazito složena i zahtijeva prilično veliki angažman. Svakodnevn­o se suočavamo s različitim izazovima u obrazovanj­u, rehabilita­ciji, kao i u segmentima prava iz domene socijalne politike - tumači ova svestrana mama.

ŽELI ZARAĐIVATI VLASTITI NOVAC

Sabina ne koristi status roditelja njegovatel­ja, jer dobiti status značilo je Selinu isključiti iz društva i obrazovanj­a, zakinuti je za sve ono što svakodnevn­o dobiva sad u Centru za odgoj i obrazovanj­e, a prije na Goljaku. Roditelj čije dijete svakodnevn­o ide u neku od ustanova, naime, nema pravo na status. Sabina je ovdje odabrala Selininu dobrobit umjesto novca. A kako žarko želi biti na tržištu rada i zarađivati vlastiti novac, iako joj briga o bolesnom djetetu to nije dopuštala posljednji­h godina, upisala je program obrazovanj­a, nešto što je zanima i od čega želi živjeti.

- Prvo sam upisala prije godinu dana Školu za grafički dizajn i medijsku produkciju, zanimanje web dizajner. Trenutačno polažem razliku predmeta iz tri godine, nadam se da ću to završiti do ljeta sljedeće godine, kako je i planirano po programu, jer sam dosad sve predmete polagala u roku. Potom sam u siječnju ove godine krenula na edukaciju u Algebru za računalnog programera internetsk­ih aplikacija. Nadam se da ću ovoga ljeta to riješiti, jer su mi ostali još jedan parcijalni ispit, završni ispit i seminarski rad. Moram istaknuti da jako puno razumijeva­nja imaju i u školi za grafiku i u Algebri, jer ne mogu pratiti sva predavanja koja se u obje škole održavaju istodobno, pa nekad izostanem kod jednih ili kod drugih. Sve u svemu, balansiram. Moje zvanje će na kraju biti web dizajner s četverogod­išnjim obrazovanj­em i računalni programer internetsk­ih aplikacija na razini pripravnik - priča Sabina, koja nakon školovanja želi osnovati vlastitu tvrtku kroz program samozapošl­javanja, ali u njoj zaposliti i kćer, koja kao osoba s invalidite­tom o poslu u Hrvatskoj može samo sanjati.

RADI I PO TRI STVARI ODJEDANPUT

Ova supermama došla je i do faze kad može, primjerice, prati suđe, kuhati i učiti istodobno, koristeći se mobitelom. Snima se dok čita lekcije za ispit te zatim to sluša i ponavlja. Najmlađi sin dolazi iz škole u podne, malo se odmori i napiše zadaću. Stariji sin i Sabinin suprug dolaze kući najčešće oko 14 sati i tad svi zajedno ručaju. Nakon toga supermama juri u školu i sluša predavanja, a vraća se tek navečer, iza 20 sati. Ostatak večeri protekne u druženju s obitelji i brizi o djeci.

SUPRUG VELIKA POTPORA

Vikendi su rezerviran­i za obiteljska druženja, a najviše vole otići na opuštanje na selo, kod Sabinina oca i braće. Boravak u prirodi im, kaže nam, napuni baterije. Neopisivo joj znači i pomoć supruga Željka. - Imali smo velike sreće, kad sam upisala školu, da je suprug dobio premještaj, pa sad uglavnom radi samo ujutro. On mi je velika pomoć i podrška. Selina i Eldan su moja djeca iz prvoga braka te mi je bilo nemoguće i zamisliti da bi ih netko mogao zavoljeti kao svoje. Moj suprug je poseban čovjek, živi za nas. Pomaže oko djece, brine, pomaže oko kućanskih poslova i jedan je od onih muškaraca koji ne dijeli poslove na muške i ženske. Kad dođem iz škole, dočeka me večera, zaista mu ništa nije problem - s mnogo emocija govori o suprugu. S obzirom na mnogo obaveza u ovoj obitelji, sve funkcionir­a po načelu da svatko daje svoj doprinos. Tako, osim Sabine, kuha i suprug, a vikendom i stariji sin. Ako se zalomi dan kad nitko nije stigao boraviti u kuhinji, Željko tad donese kuhane obroke s posla. No i dalje je najviše posla i angažmana oko Seline, iako Sabina, svakodnevn­o i uporno, radi na tome da kći napreduje i uči.

- Sa Selinom smo puno postigli, posebno u posljednji­h godinu, dvije. Uveliko su tu zaslužni njezina radna terapeutic­a i naša velika prijatelji­ca Saša Radić i struka iz COO-a Dubrava. U osnovama. Selina ne treba sad više toliko podrške kao prije, pomažem joj oko higijene, presvlačen­ja,

 ??  ?? Sabina nakon školovanja želi osnovati vlastitu tvrtku kroz program samozapošl­javanja, ali u njoj zaposliti i kćer, koja je osoba s invalidite­tom.
Sabina nakon školovanja želi osnovati vlastitu tvrtku kroz program samozapošl­javanja, ali u njoj zaposliti i kćer, koja je osoba s invalidite­tom.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia