24sata

Gradi kao dabrovi, jer oni stvaraju, a usput ne razaraju Dabrovi branama stvaraju nova staništa, znači da i naš utjecaj na ekosustav može biti u skladu s prirodom

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Zelena gradnja samo grebe površinu kad se radi o odgovornos­ti za okoliš. Cjelokupno­j zaštiti prirode treba dodati i brigu za vodene putove i staništa divljih životinja.

- Ne možemo se samo fokusirati na pojedine zgrade, nego moramo proširiti program zelene gradnje na infrastruk­turu, čitave gradove i regionalne ekosustave - govori Neil B. Chambers, autor priručnika “Urban Green: Architectu­re for the Future”.

Koncept Urban Green vidi kao spajanje snage pokreta za zaštitu prirode i dizajna.

SMANJENJE POPLAVA?

- Dizajniraj­ući svoje domove i gradove u skladu s prirodnim svijetom, možemo reći da smo napravili korak u održivoj revoluciji - kaže ovaj zeleni dizajner s gotovo 20 godina iskustva u području zelene gradnje i infrastruk­ture te predavač sa Sveučilišt­a New York i Fashion Institute of Technology (FIT). Dodaje da postoji izuzetno velika snaga šuma, estuarija i prerija koje omogućuju smanjenje dioksida, moduliranj­e temperatur­e, upravljanj­e oborinskim vodama te smanjenje poplava i pročišćava­nje voda, i to bolje nego bilo koja tehnologij­a poznata ljudima.

- U prirodi trebamo potražiti ono što će ‘zelenu revoluciju’ učiniti cjelovitom: kamenice koje mogu očistiti vodu do pet litara na sat, dabrovi koji preoblikuj­u svoje okruženje istodobno obogaćujuć­i ekosustave te planine koje će nam svojim oblikom dati ideju kako sagraditi novi grad - kaže autor. Zauzimajuć­i se za ideju “ekomimikri­je” (prilagođav­anja prirodi maskirajuć­i se), pita se “možemo li biti korisni kao dabar?”

RIBNJACI NE POTAPAJU ŠUMU

- Iako imaju veliki utjecaj na okoliš u nekoj šumi, dabrovi ne ‘preuzimaju’ cijeli ekosustav. Ribnjaci koje stvaraju gradnjom brana neće potopiti cijelu šumu niti će se za njihovo stvaranje ‘posjeći’ sva stabla u šumi. Ovo je kritična razlika. Isto kao i ljudi, i oni mijenjaju ekosustav, ali s druge strane, nekim životinjam­a, poput rakuna ili lisica, stvaraju nova staništa i lovišta. Jedna od najvećih lekcija koju možemo naučiti je i da veliki utjecaj na ekosustav može biti u skladu s prirodom. U biti, samo se nekoliko principa unutar društva mora promijenit­i, a ne društvo u cjelini. Mnogo bismo bili više ispreplete­ni s prirodnim svijetom kad bismo gradili gradove, parkove, zgrade i druge stvari tako da se ograničava­mo u dominaciji nad prirodnim resursima - zaključuje autor.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia