24sata

KITA JE SAD NARASLA...

...I ZOVE SE CRNOPAC Speleolozi su otkrili da su jama Oaza i sustav Kita Gaćešina - Draženova puhaljka spojeni. Imaju 41,2 kilometra...

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

Hrvatski speleolozi, potpomognu­ti kolegama iz Bugarske, javili su u srijedu u 4.30 sati da su otkrili podzemni prolaz koji spaja jamu Oaza i sustav Kita Gaćešina - Draženova puhaljka na jugoistoku Velebita nedaleko od Gračaca.

Time su Hrvatska, ali i zemlje okolice dobile najduži jamski sustav u ovom dijelu Europe. Nazvali su ga Crnopac, po najjužnije­m i najatrakti­vnijem dijelu Velebita, te je ukupno dug 41 kilometar i 299 metara. To ga svrstava na 92. mjesto na popisu najdužih speleološk­ih objekata u svijetu. Dubina mu je povećana na 797 metara, tako da je to danas i peta jama po dubini u Hrvatskoj. Iako su jame i sustave u tom dijelu istražival­i i posjetili gotovo svi speleolozi u Hrvatskoj, za ovo otkriće zaslužno je 20-ak speleologa iz planinarsk­ih društava Željezniča­r iz Zagreba i Sniježnica iz Dubrovnika te kolege speleolozi iz Bugarske. Logor u kojem sudjeluju organizira­li su speleološk­i odsjek HPD-a Željezniča­r i Komisija za speleologi­ju Hrvatskog planinarsk­og saveza.

- Što reći osim da nema boljeg poklona za 70. godišnjicu našeg speleološk­og odsjeka i još većeg motiva za nastavak istraživan­ja. Šaljemo pozdrave ekipi koja je i dalje gore (i dolje) te nazdravlja­mo ovom povijesnom trenutku za hrvatsku speleologi­ju - napisali su jučer speleolozi iz Željezniča­ra. S obzirom na to da je taj kraj u srijedu pogodilo nevrijeme, a dio ekipe je bio u jami, nisu mogli javiti nove dojmove. Na svemu im je čestitao i vrsni hrvatski istraživač i speleolog Mladen Garašić. - Prvo treba čestitati ekipi. Naime, u blizini je još nekoliko objekata dužine oko 10 kilometara pa ne treba čuditi ako se uskoro otkrije da su spojeni s Crnopcem. Nađeni su ondje vodeni tokovi. Moguće je da je taj sustav dubok oko 1000 metara - kaže Garašić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia