24sata

‘Ne dajte obrazovnim ustanovama da odgajaju djecu!’

Fra Ante Čovo šokirao porukama na misi za Veliku Gospu u Sinju

- Piše: EMIRAT ASIPI

Ne dopustite da moderne tehnologij­e, mediji, pa ni obrazovne ustanove odgajaju vašu djecu jer će nad njima zatvoriti nebo. Imat ćete možda poslušnike, imat ćete možda intelektua­lce, ali nećete imati cjelokupne osobnosti. Zato ne dajte kršćanskog­a, ljudskog odgoja nikome iz svojih ruku.

Istaknuo je to Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo obraćajući se jučer nazočnima na kraju središnjeg­a misnog slavlja na blagdan Velike Gospe u Sinju. Mladima je poručio da ne odlaze iz Hrvatske radi materijali­zma, te da ih je Bog, udjeljujuć­i im darove, postavio u Hrvatskoj. Čovo je, inače, predsjedni­ci Kolindi Grabar - Kitarović, ali i premijeru Andreju Plenkoviću kad su ušli u crkvu prije početka Sinjske alke rekao ‘Klekni i moli’. I sisački biskup Vlado Košić se jučer osvrnuo na mlade i “Školu za život” te se zapitao je li to ispravan put.

- Mi imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuite­tu, kako veli mons. Hoser, za život o kojem nam govori današnji blagdan. No, kako to postići, kako se pripremiti za život vječni, gdje je ta škola u kojoj bi se to moglo naučiti? - zapitao se biskup. Njihove istupe komentirao je teolog Dalibor Milas je naglasio da upravo ovakvim izjavama koče napredak kršćanstva. - Imamo prekrasne primjere u svijetu gdje su privatne kršćanske škole predvodnic­e napretka u znanosti. Ne razumijem zašto je to u Hrvatskoj problem. Znanost nikako ne šteti kršćanskog moralu - rekao je Milas. Iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a su odgovorili priopćenje­m.

- Zadaća je javnog školstva da bude neutralan i uravnoteže­n te omogući djetetu ostvarivan­je toga prava. Dakle, svatko ima svoju ulogu i roditelj i škola, a najbolje je da surađuju za dobrobit djeteta

- priopćili su iz ministarst­va.

Na misi u Sinju je bio i premijer Plenković, ali ne zna se je li ostao do kraja slušati skandaloza­n govor fra Čove. Tisuće vjernika je jučer obilježilo Veliku Gospu u svetištima i župama diljem Hrvatske.

 ??  ??
 ??  ?? KLEKNI I MOLI
Prije početka Sinjske alke rekao je premijeru i predsjedni­ci da kleknu i mole
KLEKNI I MOLI Prije početka Sinjske alke rekao je premijeru i predsjedni­ci da kleknu i mole
 ??  ??
 ??  ?? VRPOLJE Tisuće vjernika dolaze i u ovo marijansko svetište
VRPOLJE Tisuće vjernika dolaze i u ovo marijansko svetište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia