24sata

SKORO VRTI MILIJUNE, A KOLINDA JE STEDLJIVA

IMOVINSKE KARTICE Milanović živi od konzultira­nja, Dalija je u kreditima, Panenić ima tri automobila i dva traktora, a Mislav Kolakušić krije sve...

- Pišu: A. BURAZER, N. ZAGOREC

S ČIM IDU NA PANTOVČAK Kolakušić krije što ima, ostali kandidati ranije su prijavili imovinu ili su sad otkrili što sve posjeduju

Evo gradit ću vile s bazenima na Pantovčaku i Mjesecu. Inače, mislim da je bolje prijaviti više imovine nego što je imate dok se još niste domogli funkcije, pa kad završi mandat, nema bitnih promjena.

Izjavio nam je to, šaleći se, glazbenik, privatni poduzetnik i predsjedni­čki kandidat Miroslav Škoro. Iako nema obavezu objaviti popis svoje imovine, kaže da nema ništa protiv objave jer nema što kriti. Mediji su se već raspisali o njegovim stanovima, kućama i tvrtkama, a Škoro nam pojašnjava:

- U Osijeku nemam više ništa. Prodao sam roditeljsk­u kuću, a nakon toga sam imao ondje stan, no i njega sam prodao. Supruga i ja imamo kuću u Zagrebu, o kojoj se već pisalo, a imam i pola kuće u Tribunju iako ne znam na pamet koliko ima kvadrata - kaže nam Škoro. Primijetio je da mediji pišu o stanovima njegove djece, pa kaže: - Mislim da se to inače ne upisuje u imovinske kartice, ali da, djeca mi imaju svaki po stan i u kupnji smo im, naravno, pomogli supruga i ja. U toj zgradi je i poslovni prostor tvrtke. Razgovaral­i smo dok je putovao na Sveučilišt­e Sjever. Ondje je suradnik na kolegiju Uvod u ekonomiju. Za to, kaže, prima dnevnice i putne troškovi.

- A vlasnik sam i dva grobna mjesta. Mislim da to ulazi u imovinsku karticu - prisjetio se.

Aktualna predsjedni­ca, prema dostupnim podacima, uspjela je sa suprugom najviše uštedjeti, čak 1,83 milijuna kuna. Tu su i stan od 1,7 milijuna kuna, dionice... Imovinska kartica Kolinde Grabar Kitarović itekako se razlikuje od one s početka mandata. Tad je, uz stan od 106 kvadrata u Zagrebu i suprugov udjel u kući u Malom Lošinju koja vrijedi više od dva milijuna kuna, imala kredit iz 2007. od 130.000 eura na 25 godina. Prodajom dviju nekretnina otplatila je bila većinu kredita od 2009. te joj je na početku mandata ostalo oko 24.000 eura. Danas kredita više nema. Ujedno je na početku mandata imala automobile Chrysler Town and

OSTALA BEZ AUTA, ALI ŠTEDJELA

Country iz 2010. vrijedan oko 120.000 kuna i Hondu Civic iz 1998. od 14.000 kuna. Od 2017. više se automobili ne spominju u imovinskoj kartici. U kartici je 2018. navela jednokratn­i primitak od NATO-a u iznosu većem od 108.000 eura, koji vodi kao štednju. Još je imala jednu bitnu promjenu, a ta je da joj je suprug, kad je ona počela voditi državu, bio nezaposlen, a 22. veljače 2016. zaposlio se u AD Plastiku. Ondje je radio za 14.000 kuna mjesečno te je od predavanja dodatno zarađivao oko 180.000 kn godišnje. No ugovor u AD Plastiku istekao mu je 19. veljače i nije poznato da su mu ga produljiva­li. Miroslav Škoro, njezin konkurent u utrci za Pantovčak, uz uspješnu pjevačku karijeru pokazao se kao uspješan poduzetnik. Jedan je od osam suvlasnika tvrtke Omega Software. On je jedanput ustvrdio da ima tek pet posto udjela. Omega je informatič­ka kompanija koja razvija aplikacije i rješenja za internu komunikaci­ju ili arhiviranj­e. Koriste ih i državna tijela, državne tvrtke, Zagreb i njegove tvrtke. Primjerice, cijeli Zagreb i Zagrebački holding upravlja dokumentim­a njihovim sustavom. Omega Software sa 78 zaposlenih lani je ostvario dobit od 12,7 milijuna kuna na 55,3 milijuna kuna prihoda. Škoro je jedan od suvlasnika turističke tvrtke Mon Perin, koja je lani imala 11,5 milijuna kuna dobiti. U tvrtki Campus je suvlasnik sa suprugom, a lani su imali oko 3,5 milijuna kuna prihoda. Bivši šef SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović iz državnih poslova prebacio se u privatni biznis. Sad zarađuje više nego kad je bio premijer. Lanjska dobit tvrtke mu je veća od 550.000 kuna, a kao premijer s mjesečnom plaćom od oko 20.000 kn, godišnje je zarađivao oko 150.000 kuna. Ima stan u Zagrebu te s obitelji ljetuje na Krku u obiteljsko­j kući, koja nije na njemu, pa ju nikad nije unosio u imovinsku karticu. Dalija Orešković, koja nakon lošeg starta sa Startom ne izborima za EU parlament, kreće u utrku za Pantovčak, imovinsku je karticu objavila još kad je bila predsjedni­ca Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa. Ima sa suprugom tri kredita i stan od 50-ak kvadrata u Zagrebu. Ona nema ušteđevine, ali su štedjeli za kćeri, koje ukupno imaju 360.000 kuna i 6500 eura. Kandidat kojeg podržava HSLS, Dejan Kovač, rekao nam je kako nema doslovno ništa.

I DALIJA JE TRANSPAREN­TNA

- Nemam stan niti auto. Živimo u 35 kvadrata s dvoje djece kao podstanari kod moga oca - kaže Dejan. Postdoktor­and je na sveučilišt­u Princeton, a kolika mu je plaća, nije smio otkriti jer bi time kršio ugovor. No zato smo provjerili na internetsk­oj stranici Glassdor, gdje stoji da profesore godišnje bruto plaćaju od 70.000 do 100.000 dolara. Kandidatki­nja Radničke fronte Katarina Peović izjavila nam je da ima stan te da je suvlasnica dijela kuće kraj Trogira. - Sve treba biti transparen­tno i otvoreno mogu reći što sve imam - kazala je Peović. Toga se ne drži bivši sudac i novi europarlam­entarac. Jedini od kandidata čija je imovina zasad potpuna nepoznanic­a je Mislav Kolakušić, koji unatoč pozivima očito nije raspoložen s javnošću dijeliti informacij­e o tome što sve posjeduje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VIKENDICA NA KRKU Obiteljsku kuću za odmor nikada nije ni trebao pijaviti jer nije na njegovo ime
VIKENDICA NA KRKU Obiteljsku kuću za odmor nikada nije ni trebao pijaviti jer nije na njegovo ime

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia