24sata

Gotovo sam slijepa, ali stvarat ću dok budem mogla

SVESTRANA PRABAKA Marta iz Splita donedavno je slikala, vezla goblene, plela kape i džempere, a danas slaže reljefe s morskom ribom koju sama preparira...

- Piše: MAK JOVANOVIĆ

- Sa 74 godine rečeno mi je da imam nasljednu degeneraci­ju makule i da ću jednog dana izgubiti vid, kao što se dogodilo i mojoj majci. Zbog toga sam otišla u dom za stare.

Ostala sam sama. Suprug Davor je umro, djeca su imala svoj život, a i željela sam imati sve nadohvat ruke; gotov ručak, medicinsku skrb, posebice pomoć koja će mi biti nužna. Sretna sam što su, kako sam se uvjerila kroz godine, zaposlenic­i u domu vrlo humani, dragi i stvarno svim srcem pomažu – ispričala nam je ova umirovljen­a inženjerka laboratori­jske dijagnosti­ke. Iako odavno ima tegobe s vidom, naglo pogoršanje nastupilo je prije godinu dana. No nikako nije klonula duhom. Trudi se i dalje ostati aktivna i stvarati.

- Sa 74 godine rečeno mi je da imam nasljednu degeneraci­ju makule i da ću jednog dana izgubiti vid, kao što se dogodilo i mojoj majci. Zbog toga sam otišla u dom za stare. Ostala sam sama. Suprug Davor je umro, djeca su imala svoj život, a i željela sam imati sve nadohvat ruke; gotov ručak, medicinsku skrb, posebice pomoć koja će mi biti nužna. Sretna sam što su, kako sam se uvjerila kroz godine, zaposlenic­i u domu vrlo humani, dragi i stvarno svim srcem pomažu – ispričala nam je ova umirovljen­a inženjerka laboratori­jske dijagnosti­ke. Iako odavno ima tegobe s vidom, naglo pogoršanje nastupilo je prije godinu dana. No nikako nije klonula duhom. Trudi se i dalje ostati aktivna i stvarati.

INJEKCIJE U OKO

- Vrlo mi je teško nositi se s gubitkom vida, posebice jer sam jako aktivna i sad najednom ne mogu raditi stvari kojima sam bila zaokupljen­a godinama, kao što je, recimo, slikanje. Kako bi se usporila bolest, dobivala sam injekcije u oko, radi se o eksperimen­talnim lijekovima, koji i ne djeluju svima, a ni ja ih sebi ne mogu priuštiti jer nisu na listi HZZO-a. No svaki dan sam u pokretu, ujutro idem plivati, odlazim iz doma u grad vidjeti praunučad – ističe. Marta ima troje unučadi te dvoje praunuka. Rodila se u Vukovaru, a još kao dijete preselila se u Zagreb, gdje je upoznala Davora. S njim je nakon vjenčanja 1963. godine došla živjeti u Split te se zaposlila na Odjelu za transfuzij­u bolnice Firule. U mirovinu je otišla je prije 25 godina. Učlanila se u likovne udruge te počela izlagati samostalno ili grupno sa slikarima amaterima. Svoje radove nikad nije prodavala nego isključivo darivala. - Nakon odlaska u mirovinu učlanila sam se u udrugu Mi, koja, između ostalog, provodi programe potpore starijim građanima, a tamo sam uz druženja s drugim umirovljen­icima radila dekoracije na bočicama. Upisala sam se i u likovnu udrugu ‘Emanuel Vidović’, a s njima sam izlagala u 23 skupne izložbe, a zatim i kroz udrugu ‘Vlaho Bukovac’. Prvu sam samostalnu izložbu imala prije dolaska u dom 2009. godine.

Ljudima u godinama savjetuju da se u mirovini ne predaju letargiji, da se nastave baviti stvarima koje su ih privlačile kroz život jer će tako, kako smatra Marta, očuvati vitalnost. Ističe kako inspiracij­u za radove crpi iz svakodnevi­ce. U svijet mašte povlači se na sat-dva kako bi pobjegla iz svakodnevi­ce. - Dok sam bolje vidjela, radila sam nakit od glinamola, vezla goblene, plela rukavice, kape i džempere i nije mi bio problem jer imam diplomu i za krojačicu. Izrađujem i ukrasne čaše, a pravila sam i torbice od svilenih francuskih kravata. Odmalena sam bila hiperaktiv­na, brza i svestrana, pa sam se bavila mnoštvom stvari. Za posljednju izložbu iskoristil­a je višak ulova sina Zorana, sportskog ribolovca.

MORAM NEŠTO RADITI

- Proljetos mi je sin dao male ribe i pitao se što kanim s njima. Rekla sam: Daj ih meni, ja ću napraviti nešto od toga’. Sama sam osmislila metodu. Izvadila bih im utrobu i malo mesa te ih stavila u vinski ocat i u sol. Zatim bih ih e raširila po balkonu dva-tri dana da se osuše i ostavila da odstoje kako bi ribe dobile čvrstinu i lakirala. Potom bih ih postavila na staklenu podlogu koju bih obojila da izgleda poput mora uz ostale dekoracije. Morala sam nešto raditi, a ovo je bio način da se nastavim baviti onim što volim jer više ne vidim crtati – objasnila je Matešić.

 ??  ??
 ??  ?? Za Davora se udala 1963. godine i odmah se preselila u Split
Za Davora se udala 1963. godine i odmah se preselila u Split

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia