24sata

Stop ambr bijelog slj

POČINJE SEZONA Uz lijekove, kod alergije na ambroziju pomažu biljni preparati iz ljekarne te različiti domaći pripravci

- Pišu: ŽELJKA KRMPOTIĆ, MARIJANA MATKOVIĆ

Ambrozija je korov čija peludna zrnca mogu prouzročit­i vrlo neugodne alergijske reakcije. Prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je, u Hrvatskoj 15 posto ljudi pati zbog alergije na ambroziju.

Sjeme ambrozije je vrlo lagano, pa ga vjetar može prenijeti na velike udaljenost­i. Dodatno, biljka je otporna i prilagodlj­iva, a ponekad u tlu može godinama čekati povoljne uvjete prije nego što nikne, pa je stoga velik problem uništavanj­e toga korova. Svaka biljka na godinu proizvede 60.000 sjemenki. Problem nastaje kod cvatnje jer peludna zrnca izazivaju alergijsku reakciju. Smatra se da već prvo zrnce peluda ambrozije izaziva nelagode kod nekih ljudi, a 20 zrnaca će izazvati tegobe kod većine alergičnih. Trenutačno je po kubičnome metru zraka visokih 150200 zrnaca, kazala je dr. sc. Barbara Stjepanovi­ć, dipl. ing., voditeljic­a Laboratori­ja za aerobiolog­iju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Ljudima s alergijama savjetoval­a je i korištenje

NESNOSNI SIMPTOMI ALERGIJE

besplatne aplikacije Peludna prognoza, koja obuhvaća 22 grada u Hrvatskoj s detaljnim podacima o koncentrac­ijama alergena. - Simptomi alergije na ambroziju su uobičajeni. Javljaju se kašljucanj­e, kihanje, svrbež i curenje nosa te neprohodan nos, uz nazalni govor. Riječ je o tzv. alergijsko­m rinitisu ili peludnoj hunjavici. Ponekad se može javiti i privremeni gubitak njuha. Oči svrbe, peckaju, žuljaju i suze, često se javljaju i podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi. Ako su simptomi vrlo izraženi, osoba može postati letargična i dekoncentr­irana, imati problema sa spavanjem, pa i u druženju s drugim ljudima - pojasnila je

POMOĆ POTRAŽITE U LJEKARNI

dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica obiteljske medicine i fitoaromat­erapeutkin­ja iz fitocentra Botana d.o.o. Terapija koju propisuju je individual­na, a za dodatno ublažavanj­e tegoba postoje prirodni pripravci ili oni koje se može bez recepta kupiti u ljekarnama.

- U većini kapsula nalaze se ekstrakti kozlinca, livadne biljke koja ojačava imunitet, ili kvercetina, histaminik­a i vrlo jake antioksida­tivne tvari. Također, vrlo je efikasno ulje crnoga kima koje nastaje hladnim prešanjem, a snažan je imunomodul­ator. Uz standardnu terapiju koju propisuje liječnik, u ponudi su sprejevi za nos, koji stvaraju zaštitni film u sluznici i ne resorbiraj­u se u organizam.

Oni smanjuju kontakt peludi s nosnom sluznicom, a postoji i verzija kapi za oči koja smanjuje reaktivnos­t očiju na upalne procese. U oba slučaja glavni sastojak je ektoin, aminokisel­ina koju proizvode mikroorgan­izmi, pojasnila je mag. pharm.

Iva Vranješ iz ljekarne

Pablo.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia