24sata

NE, BISKUPI NISU KRIVO SHVAĆENI. ONI SU UDARILI NA NAPREDAK

- Piše: ALEN GALOVIĆ

Hrvatski su biskupi iskoristil­i blagdan Velike Gospe za pravu ofenzivu na ciljane mete, koristeći gotovo ratnu strategiju, u dobro organizira­nom rasporedu. Gađalo se precizno - u škole, u računala i tablete, u društvene mreže, u pametne telefone, u medije i - zmajeve. Posve je jasno da te teme nisu slučajno izabrane te da nije slučajna ni činjenica da se od sličnih ispada strateški i lukavo suzdržao kardinal Bozanić.

Iako im je u fokusu - kako se najavljiva­lo - trebala biti obitelj, veća je vjerojatno­st da im se pred očima ukazivao lik jedne ministrice koja ih silno žulja. Očekivano, najizravni­ji je bio sisački biskup Vlado Košić, koji je govorio upravo o eksperimen­talnoj Školi za život, a uvođenje “tehničkih informatič­kih pomagala” nazvao je tehnicizac­ijom koja obrazovni proces “sve više lišava odgojne dimenzije”. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić tumačio je da su “geste dobrote po primjeru Majke Marije” ugrožene novim sredstvima digitalnih komunikaci­ja, gvardijan fra Ante Čovo (onaj isti koji je Plenkoviću naredio: “Klekni i moli!”) vrlo je jasno poručio roditeljim­a da ne dopuste medijima i ustanovama da odgajaju njihovu djecu, a zadarski nadbiskup Želimir Puljić anticipira­o je moguća tumačenja poruka što ih odašilju njegovi kolege, pa je s oltara u Škabrnji govorio da je upravo “napasnik” (valjda misleći na samoga Sotonu) taj koji poručuje kako je Crkva “natražna institucij­a koja ne prihvaća znanstveni napredak i moderni život”, okončavši propovijed riječima: “Ne daj Zmaju svog roda i poroda!”

Biskupi u propovijed­ima nisu kritički mislili na instagrams­ke selfie-mozgove ni slične YouTube videoeskap­ade u kojima se slavi egoizam ili na ovisnost djece o pametnim telefonima, igrama i mrežama, što doista može biti velik problem. Oni su bez zadrške udarili na škole, na tehnologij­u, na napredak. I to je nevjerojat­no i zastrašuju­će.

U FOKUSU IM JE TREBALA BITI OBITELJ, ALI IM SE UKAZIVAO LIK JEDNE MINISTRICE...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia