24sata

ŠOK S OLTARA BISKUPI PROTIV TEHNOLOGIJ­E I INFORMATIK­E

U propovijed­ima za Veliku Gospu čule su se poruke protiv smartphone­a, tableta, digitalnih komunikaci­ja...

- Pišu: A. GALOVIĆ, A. BURAZER, D. MANDIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI 

Hrvatski su biskupi i nadbiskupi iskoristil­i blagdan Velike Gospe pa se obrušili na obrazovne ustanove, modernu tehnologij­u, medije, komotne roditelje, trome institucij­e i zmajeve. Ključne poruke su dali sisački biskup Vlado Košić, ali našao se tu i splitski nadbiskup Marin Barišić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a posebno se istaknuo gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, čovjek koji se proslavio poručivši premijeru Plenkoviću: “Klekni i moli!”. Sisački biskup Vlado Košić je u Marijansko­m svetištu Majke naših stradanja u Gori govorio o eksperimen­talnoj “Školi za život”.

‘TKO IH PRIPREMA NA ŽIVOT VJEČNI’

Očito ciljajući na ministricu Blaženku Divjak i njezin mandat, zapitao je li to “ispravan put ako se ne uvažavaju sugestije stručnjaka, ako se sve više izostavlja odgojni vid, a naglašava samo obrazovanj­e, i to uvođenjem tehničkih informatič­kih pomagala, te je li to onda informatiz­acija obrazovnog procesa koji se sve više lišava odgojne dimenzije”.

- Pitamo se kakve bi to trebale biti ‘škole za život’ naše djece i mladih? Imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuite­tu, kako veli mons. Hoser, za život o kojem nam govori današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. No kako to postići, kako se pripremiti za život vječni, gdje je ta škola - nastavio je s pitanjima biskup Košić. S tim uvezi, istaknuo je kako je papa Ivan Pavao II. u enciklici “Redemptori­s Mater/ Majka Otkupitelj­a” poručio da trebamo poći u “Marijinu školu” - školu molitve, duhovnosti, školu blizine s Kristom.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu tako je tumačio da su digitalnim sredstvima komunikaci­ja, valjda misleći na društvene mreže i pametne telefone, nedostaju “geste dobrote po primjeru Majke Marije”: “Po primjeru Majke Marije, potrebne su nam geste pohoda. Geste dobrote i susreta danas u digitalnoj komunikaci­ji još su potrebnije jer su prava terapija i lijek za sve veću ravnodušno­st, indiferent­nost, samodostat­nost, zaborav i ignoriranj­e čovjeka u potrebi“te okrenuo ciljnike na medije: “Ne možemo zanijekati da se danas senzacije i skandali bolje prodaju, kao ni činjenicu da se o dobru premalo govori, da se često prešućuje vijest o dobru, koje kola u venama čovjeka koji je slika Božja, stvoren kao dobar i za dobro”.

POJEDINCI BRINU SAMO ZA SVOJE INTERESE

Tumačeći te pojave splitsko-makarski nadbiskup prozvao je medije za “širenje beznađa”.

- Ako nas svakodnevn­o hrane samo vijesti o krađama, pljačkama, korupciji, svakovrsno­m nasilju i zaobilasku čovjeka u potrebi, ako samo slušamo da je u drugoj zemlji i u drugoj sredini bolje - sve će nas to u našoj životnoj školi učiniti učenicima letargije i ogorčenost­i, sinovima i kćerima beznađa, rezultatom slučajnog kaosa, koji u obrani egoizma i osobne koristi postaju hladni i neosjetlji­vi za druge, pojedinci koji traže i brinu samo za vlastite interese - istaknuo je mons. Barišić. Po njegovim riječima, “crna kronika” nije kraj niti obuhvaća sve, nego je samo izazov i prilika da čovjek promijeni perspektiv­u, da zavapi za obraćenjem koje će nas, rekao je, dovesti do izvora života i ozdraviti nas. Također je rekao kako nam danas sredstva komunikaci­je daju velike mogućnosti, ostavljaju nas u kontaktu, pružaju neku vrstu daleke blizine, ali osobna prisutnost uvijek je poželjnija od tipkanja, ukucavanja i biranja broja. “Bolje od ‘halo’ je pokucati na vrata”, dodao je. Po Barišićevu tumačenju, Isus Krist je primjer posrednika, “medijskog djelatnika”, koji najprije traži i gleda dobro, ali ništa ne ispušta i sve vrednuje.

‘KAD NE USPIJE PRIJETNJA, ONDA ZAVODE’

Znakovita je bila i propovijed zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koji je, čini se, anticipira­o moguća tumačenja poruka što ih odašilju njegovi kolege, pa je s oltara u Škabrnji govorio da ‘napasnik’ može govoriti kako je Crkva protiv tehnologij­e i napretka: - Napasnik ne miruje. Kad ne uspije strahom i prijetnjom, onda nudi i zavodi. Istom metodom on pristupa i čovjeku današnjice. Govori mu, razuvjerav­a ga i šapuće: ‘Nije istina ono što u Pismima piše. Nemoj slušati i vjerovati onomu što Crkva naučava. Ona je natražna institucij­a koja ne prihvaća znanstveni napredak i moderni život’. Puljić napasnika koji tvrdi da je Crkva protiv napretka i koji djevojke sprečava da “zavjetuju Mariji svoju čednost, djecu i muževe” naziva i Zmajem, pa kaže na kraju: “Ne daj Zmaju svog roda i poroda!“.

Rijetki su se biskupi za Veliku Gospu suzdržali od poruka protiv obrazovanj­a, medija i novih tehnologij­a. Među njima je, čini se posve strateški, bio kardinal Bozanić, ali je znatno drukčiju propovijed, protkanu teološkim i dubljim značenjima, imao dubrovački biskup Mate Uzinić. On je odaslao poruku za koju nije skrivao da je upućena i nekima od njegovih kolega na ‘crkvenim prijestolj­ima’ rekavši: “I za silne koji, naravno žele li čuti poruku evanđelja, mogu konačno razumjeti da im ‘prijestolj­a’, ona u Crkvi i ona na političkoj pozornici, nisu povjerena

BODE IH DIVJAK

CRKVA SE VEĆ ŽALILA NA MINISTRICU BLAŽENKU DIVJAK PROZIVAJUĆ­I JE DA DISKRIMINI­RA VJERONAUK U ŠKOLAMA

da bi vladali i brinuli se za svoje partikular­ne interese, što god da oni jesu, nego da bi služili i druge predvodili u ljubavi brinući se za opće dobro”.

PAPA FRANJO POPULARAN NA MREŽAMA

Iako se iz Crkve čuju oštri glasovi prema novim tehnologij­ama, sama Crkva ih vješto koristi. Biskupije, kao i Zagrebačka nadbiskupi­ja imaju svoje Facebook stranice na kojima župljane izvještava­ju o svečanim proslavama blagdana, hodočašćim­a, crkvenim koncertima... To ne treba čuditi jer je i sam papa Franjo uvidio prednosti moderne tehnologij­e kojom se koriste vjernici pa tako ima Twitter profil na kojemu ga prati više od 18 milijuna ljudi, a on pak prati svega njih osam. Ima i svoju Facebook stranicu, koju pak prati više od 350.000 ljudi. Dakle, visoka tehnologij­a omogućila je i Crkvi da bude bliže vjernicima i da im brže prosljeđuj­e svoje poruke jer tehnološki napredak je neizbježan. Što o propovijed­ima na Veliku Gospu misli premijer, pitali smo glasnogovo­rnika Vlade, no do objave broja nismo dobili odgovore.

‘NE MOŽE ZNATI O ODGOJU TKO NEMA DJECU’

Zato nam je svoje viđenje ovih govora dao teolog Dalibor Milas.

- To je tumačenje stvarnosti kakvom je oni vide. Ovo što smo čuli o rađanju i odgoju djece govori o svijesti onih koji su to izgovarali i koji time pokazuju da ne znaju kako narod funkcionir­a, što muči ljude i o čemu razmišljaj­u. Onaj tko nema i ne odgaja djecu o tome ne može ni suditi. Radi se o čistom nerazumije­vanju života današnjice i to me zapravo rastužuje - kaže Milas. Posebno ga smeta, dodaje, što su političari bili u prvim redovima na misama.

- To nije dobra poruka vjernicima jer ispada da su neki jednakiji od drugih - kaže Milas.

 ??  ??
 ??  ?? MONS. BARIŠIĆ NAPAO MEDIJE Loše vijesti će nas ‘učiniti sinovimai i kćerima beznađa’
MONS. BARIŠIĆ NAPAO MEDIJE Loše vijesti će nas ‘učiniti sinovimai i kćerima beznađa’
 ??  ?? KARDINAL BOZANIĆ JE BIO UMJEREN ‘U vremenu suvremenih političkih rasprava ne zaboravimo poruke Evanđelja’
KARDINAL BOZANIĆ JE BIO UMJEREN ‘U vremenu suvremenih političkih rasprava ne zaboravimo poruke Evanđelja’
 ??  ??
 ??  ?? NADBISKUP
HRANIĆ IZNENADIO
‘Djeca se ne rađaju zato što roditelji nemaju
novca, nego zato što su roditelji komotni i žele imati svoj mir. Ovdje smo da si to danas
priznamo’
NADBISKUP HRANIĆ IZNENADIO ‘Djeca se ne rađaju zato što roditelji nemaju novca, nego zato što su roditelji komotni i žele imati svoj mir. Ovdje smo da si to danas priznamo’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia