24sata

RASISTIČKI ISPAD PRVE TAJNICE VELEPOSLAN­STVA

BERLIN: SKANDAL U DIPLOMACIJ­I

-

Uvijek je bila otkačena. Njezini napisi na društvenim mrežama uopće nas ne iznenađuju, rekli su naši izvori također iz diplomacij­e koji su željeli ostati anonimni.

Dodali su da je Elizabeta Mađarević, koja već godinama širi rasističke i ksenofobne ideje internetom, u hrvatsko veleposlan­stvo u Berlinu došla tijekom mandata Gordana Grlića Radmana, trenutačno­g ministra vanjskih i europskih poslova. Ipak, najnovijim statusom na društevoj mreži, koji je objavila 8. kolovoza, Mađarević je nadmašila samu sebe. Pored slike hrvatskog Jadrana, napisala je: “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali

na sreću jest”. Kako doznajemo iz upućenih izvora, Mađarević je, baš kao i svi ostali koji odlaze odraditi mandat u inozemstvo, morala proći provjeru sigurnosni­h službi. Međutim, čini se da njima u njezinu slučaju ništa nije bilo upitno.

HOMOSEKSUA­LIZAM JE ZLO

Mađarević na svojem Facebooku širi i anti-LGBT propagandu pa u postu u vezi LGBT ljudi piše da je “moguće ozdraviti i osloboditi se sve te nemoralnos­ti i psihološki­h poremećaja”, a vjeruje čak i da je homoseksua­lizam povezan s pedofilijo­m. Podržava lobističku organizaci­ju Campaign Life Coalition, koja se bori protiv istospolni­h brakova, seksualnog odgoja u školama, homoseksua­lnosti i bluda. Mađarević često ističe svoje kršćanstvo i na Facebooku i u svojim tekstovima, a verzija koju promovira prilično je bliska stavovima Željke Markić i udruge U ime obitelji. Na internetu je podijelila i članak s ultrakatol­ičkog portala Lifesitene­ws, u kojem se poziva da Katolička crkva izbaci sve one vjernike koji podržavaju pravo žene na pobačaj.

Islam joj je bolna točka. Zbog njega se okomila i na njemačku kancelarku Angelu Merkel te joj zamjera “nedostatak vlastite kulture” zbog izjave da islam pripada Njemačkoj. “Europo, moraš naučiti reći ne i izgraditi svoje samopoštov­anje i kršćanski identitet koji je stvorio najrazvije­nije dijelove svijeta”, napisala je, a uvjerena je da migranti dolaze u Europu zbog političkih razloga. Zanimljiv je i njezin tekst u povodu ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije, što Mađarević opisuje kao “tragediju” i dodaje da se “traže novi lideri”, što se može činiti kao napad na premijera Andreja Plenkovića. Ljudska prava kvalificir­a kao “nepostojeć­a”. Kao prva tajnica veleposlan­stva prima plaću od oko 3000 eura na mjesec.

MINISTARST­VO SE OGRADILO

Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova se, piše Jutarnji list, “oštro ogradilo od stajališta koje je objavila. Pozvana je u Ministarst­vo gdje će se utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave”, izjavili su. Reagirala je i sama na članke o sebi i na Facebooku napisala da je obična osoba koja ima pravo na privatnost. “Ali imam konzervati­vne stavove od kojih ne odstupam i dijelim ih slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicam­a”, napisala je. (im, ea)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iako je na ‘radu’ u Njemačkoj, velika je protivnica Angele Merkel
Iako je na ‘radu’ u Njemačkoj, velika je protivnica Angele Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia